Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Todistajaa ei saa jättää yksin

  • Karjalainen

 

Oikeuslaitos
Oikeudenkäynteihin kutsuttujen todistajien viime vuosina lisääntyneen uhkailun takia paineet nimettömän todistamisen sallimiseen Suomessa ovat lisääntyneet. Nimettömän todistamisen sallisi myös lähes puolet Turun Sanomien kyselyyn vastanneista laamanneista (Karjalainen, 19.1.).
Jo muutama vuosi sitten sisä- ja oikeusministeriön työryhmät esittivät nimettömän todistamisen sallimista, mutta silloin se kaatui voimakkaaseen vastustukseen. Huhtikuussa asia tulee jälleen esille, kun oikeusministeriön todistelutoimikunta ottaa kantaa asiaan.
Nimettömän todistamisen mahdollisuus olisi ehdottomasti tarpeellinen, mutta sen käyttö tulisi rajata vain tapauksiin, joissa todistajan terveys tai henki on aidosti uhattuna. Ongelma on, että todistajan henkilöllisyys ei nimettömyydenkään suojassa välttämättä pysy salassa. Olisikin keksittävä keinot·–·esimerkiksi uusi henkilöllisyys tai muutto toiselle paikkakunnalle·–·jotka takaisivat turvan todistajalle. Tämä kuitenkin maksaa.
Tärkeintä on joka tapauksessa varmistaa, ettei todistaja jää yksin käräjäsalissa eikä sen ulkopuolella. Tämä takaisi oikeuden voittamisen myös kaikkein vaativimmissa oikeustapauksissa.
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa