Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Unkaria kohtaan on pakko olla tiukkana

  • Karjalainen

Unkari oli itäisen Keski-Euroopan vapauttamisen yksi suurista sankareista. Se avasi rajansa ja päästi itäsaksalaiset länteen, Itävaltaan. Tästä alkoi tapahtumaketju, joka johti muun muassa Saksojen yhdistymiseen sekä EU:n ja Naton laajenemiseen vanhan Varsovan liiton alueelle.
Unkarilaisten länsielämä oli ensimmäisten vuosien ajan yhtä voittokulkua. Maa imi investointeja ja yksityisti teollisuuden ja maatalouden ennätystahtiin. Myös infrastruktuuria pantiin kuntoon. Jälkeenpäin katsottuna kaikki tapahtui liian nopeasti. Rahat loppuivat, ja päälle iski vielä vuoden 2008 lama.
Unkari ei ole ensimmäinen maa, jossa tällaisessa tilanteessa aletaan etsiä syntipukkeja. Oikeistolaisen Fidesz-puolueen vaalivoitto ei ollut yllätys.
Kahden kolmasosa enemmistö parlamentissa on huolestuttava, kun puolue käyttää valtaansa tavalla, joka viittaa totalitaarisen järjestelmän rakentamiseen. Esimerkki siitä, mitä saadaan aikaan juutalais- ja romaanivastaisella uholla, on turhan lähellä. Romanivaino on Unkarissa jo täydessä käynnissä. EU:n on täysi syy pysäyttää kehitys, eikä Unkari ei voi naamioitua ”kansan tahdon” suojiin.
Uusi perustuslaki antaa hallitukselle pelottavat valtuudet keskuspankin, oikeuslaitoksen ja tietosuojaviranomaisten ylitse. Länsimainen riippumattomuus on tästä kaukana.
EU:lla on onneksi nyt keinovalikoimassaan kättä pidempää – paremmat keinot ei-eurooppalaiselle tielle liukuvan jäsenmaan ojentamiseen kuin itävaltalaisten kättelykielto Jörg Haiderin äärioikeistolainen Vapauspuolueen noustua valtaan. On syytä ollakin.
Unioniin jäseneksi otettavan maan on täytettävä yhteisesti sovitut kriteerit, mutta on kriteereistä pidettävä kiinni myös jäsenyyden aikana.
EU on nyt vaikeassa tilanteessa. Unkarin perustuslaki on hälytysmerkki, johon on puututtava. Toisaalta epädemokraattisen suunnan ottanut pääpuolue ja hallitus eivät aikaille protestimielialan lietsomisessa unionia kohtaan, jolloin tiukat otteet voivat vain pahentaa tilannetta.
Unionilla on kuitenkin valttikortti, jota myös pääministeri Viktor Orbanin on pakko ymmärtää: raha. Euroopan neuvoston päätöksenteosta väliaikaisesti pois sulkemisen maa uhoten kestäisi, mutta 20 miljardin lainaa EU:lta ja valuuttarahastolta sillä ei ole varaa menettää.
Talouskomissaari Olli Rehn nähtäneen myös Unkarin tilanteen selvittelyn polttopisteessä.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta