Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Tänään vietetään kansanvallan juhlapäivää

  • Karjalainen

Tänään vietetään kansanvallan juhlapäivää, kun Suomeen valitaan järjestyksessään 12. presidenttiä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Ennakkoon äänensä antoi 32,7 prosenttia äänioikeutetuista eli suurempi osuus kuin kuuden vuoden takaisissa edellisissä presidentinvaaleissa, ja lopullinen äänestysprosentti asettunee noin 75 prosenttiin.
Mikään muu vaali ei ole viime vuosikymmeninä innostanut suomalaisia uurnille siinä määrin kuin suorana henkilövaalina käytävä presidentinvaali. Vaikka presidentin valtaoikeuksia on kavennettu merkittävästi, suomalaiset valitsevat innolla ulkopolitiikan johtajasta enemmän arvojohtajaksi muuttunutta presidenttiä.
Presidentinvaaleista tekee muita vaaleja innostavamman se, että tähän saakka kaikissa suorissa kansanvaaleissa asetelma on polarisoitunut kahden ehdokkaan väliseksi mittelöksi vaalien toisella kierroksella. Niin on mielipidekyselyjen perusteella käymässä myös tällä kertaa: Sauli Niinistön (kok.) selvä etumatka muihin ehdokkaisiin on kaventunut, ja toisesta paikasta kahden viikon päästä mitä todennäköisimmin pidettävälle toiselle kierrokselle kamppailevat vahvimmin Pekka Haavisto (vihr.) ja Paavo Väyrynen (kesk.).
Tämä Haaviston ja Väyrysen kapuaminen selvästi muiden haastajien edelle tapahtui gallupien mukaan viimeisen viikon aikana, mutta ennenkin presidentinvaalissa on tapahtunut yllätyksiä aivan loppusuoralla. Tänä varsinaisena vaalipäivänäkin voi vielä syntyä uusia ilmiöitä, minkä myötä kaikilla ehdokkailla on vielä ainakin teoreettinen mahdollisuus yltää toiselle kierrokselle.
Yhtä lailla on mahdollista sekin, että vaaleissa käydään vain yksi kierros, mikäli Niinistö tai joku muu ehdokkaista saa tänä päivänä yli puolet äänistä. Tämä näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä.
Niinistön viime viikkoihin kantanut ylivoima mielipidekyselyissä selittyy paitsi hänen henkilökohtaisella suosiollaan myös sillä, että tähän saakka on puuttunut selkeä haastaja, joka voi haastaa hänet toisella kierroksella. Tänä iltana tilanne muuttuu aivan toiseksi, kun ehdokkaiden määrä karsiutuu kahtee. Kisa alkaa ikään kuin alusta.
Osa ehdokkaista on varoittanut äänestäjiä äänestämästä taktisesti. Nämä varoitukset ovat turhia. Jokainen vaaleissa annettu ääni on yhtä arvokas, ja kansalaisilla on kaikki oikeus varautua myös toisen kierroksen valintatilanteeseen, kun se joka tapauksessa on melkoisella varmuudella tulossa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa