Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Tietoturva entistäkin tärkeämpi

  • Karjalainen

 

Suomessa viimeisen puolen vuoden aikana pankkiasiakkaiden tileille on tunkeuduttu verkkopankkitunnuksia urkkivien haittaohjelmien avulla. KRP tutkii rikossarjaa, jossa rahaa on varastettu kymmeniätuhansia euroja.
Ilmiö on Suomessa uusi. Suomea on tähän saakka suojannut vähäväkisyys ja outo kieli.
Pankkitunnuksia urkkivia haittaohjelmia levitään muun muassa roskapostin välityksellä. Ohjelmat siirtyvät käyttäjän koneelle ja aktivoituvat verkkopankkiyhteyttä avatessa.
Entistäkin tärkeämpää on nyt tietokoneen tietoturvasta huolehtiminen; rikollisethan eivät pyri pankkitileille pankin järjestelmien vaan kotikoneiden kautta. Verkkopankin käyttöä ei voi välttää, sillä pankkikonttoriverkostoa on ajettu tehokkaasti alas, ja asioiminen pankkitiskillä on tehty hankalaksi.
Myös pankkien on perusteellisesti pohdittava tietoturvan uudistamista. Verkkopankkitoiminnot salasanoineen ja avainlukuineen ovat 1990-luvulta. Uutta ovat vain hyökkäyksistä johtuneet lisääntyneet turvatoimet; maksujen tekstiviesti- tai avainlukuvahvistus. Siirtyminen kansainväliseen pankkitilijärjestelmään eli ibaniin teki tilisiirroista ulkomaille helppoa, mikä on aktivoinut myös verkkorikollisia.
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa