Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Pääkirjoitus

Yleinen asevelvollisuus on tärkeä arvo

  • Karjalainen
Asevelvollisuudesta vapautettujen määrä kutsunnoissa on kasvanut. Viime vuonna koko ikäluokasta vapautettiin eri syistä joka viides nuori mies (Sunnuntaisuomalainen, 19.5.). Vapautukseen vaaditaan aina lääkärin todistus. Tätä käytäntöä ei ole syytä muuttaa.

Vapautettujen määrän kasvu on ollut tiedossa jo pitempään. Kutsuntaseulan läpäisyprosenteissa on suuria alueellisia eroja Suomessa ja myös maakuntien sisällä (Karjalainen, 5.8.2012). Aluevertailussa Pohjois-Karjala oli neljänneksi huonoin. Vuonna 2011 Pohjois-Karjalassa oli kolme kuntaa, joissa varusmiespalvelukseen määrättiin alle 60 prosenttia kutsuntoihin osallistuneesta ikäluokasta.

Vaikka vapautettujen määrä kasvaa, yleinen asevelvollisuus on edelleen tärkeä arvo. Sitä tukee moni seikka. Puolustusvoimien leikkauksista ja säästöistä, varuskuntien lakkautuksista ja varusmiespalveluksen muutoksista huolimatta suomalaisten maanpuolustustahto on tutkimustietojen mukaan (Karjalainen, 1.12.2012) edelleen järkkymättömän kova. Samoin yleisen asevelvollisuuden kannatus on yhä vahvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kaikki tämä tukee presidentti Sauli Niinistön linjausta, että Suomi pitää kiinni liittoutumattomuudesta, koko maan puolustamisesta ja yleisestä asevelvollisuudesta.

Silti on vakava syy olla huolissaan, jos mielikuva asevelvollisuuden vapautuksen saamisen helppoudesta yleistyy. Silloin myös luottamus lääkärien puolueettomuuteen joutuu outoon valoon. Terveydellinen syy on kuitenkin aina pätevä peruste vapautukseen.

Jehovan todistajat saavat uskonsa nimissä vapautuksen asevelvollisuudesta. Puolustusministeriö on aivan oikein selvittänyt vastaavan vapautuksen sallimista myös muille yhtä vahvan vakaumuksen edustajille.

Vapautettujen määrän kasvu heijastelee myös nuorten syrjäytymisen lisääntymistä. Puolustusvoimat valikoi ja seuloo, ketkä otetaan varusmiespalvelukseen. Ongelmanuorten jättäminen asepalveluksen ulkopuolelle on oikein piiloriskien takia, mutta toisaalta varusmieskoulutus tai siviilipalvelus voi myös parantaa syrjäytymisvaarassa olevan nuoren yhteiskuntakelpoisuutta. Siksi on tärkeää kehittää jatkuvasti asevelvollisuuden suorittamisen muotoja ja sisältöjä.

Samalla kuitenkin nykykehitys näyttäisi vievän Suomea ennen pitkää kohti palkka-armeijaa ja sotilaallisen liittoutumisen monia etuja.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa