Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Maakunnasta vahva tuki Väyryselle

  • Karjalainen

 

Vaikka kokoomuksen Sauli Niinistö oli myös Pohjois-Karjalassa selvä ykkönen presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, keräsi keskustan Paavo Väyrynen maakunnassa koko maan mittakaavassakin poikkeuksellinen paljon ääniä, vajaat 23,8 prosenttia äänistä. Selvästi suuremman osuuden äänistä Väyrysen keräsi vain hänen perinteisesti vahvoilta alueiltaan, Oulusta ja Lapista.
Väyrynen joutui kuitenkin taipumaan kilpakumppanilleen vihreiden Pekka Haavistolle samalla tavalla kuin koko maassa, kaupungissa. Yliopistokaupunki Joensuussa Haavisto kiri toiseksi Niinistön jälkeen.
Merkittävää Pohjois-Karjalan äänestystuloksessa on Haaviston kipuaminen ohi perussuomalaisten Timo Soinin. Sekin tapahtui pitkälti Joensuun äänillä.
Vaalien äänestysprosentti nousi 72,8 prosenttiin. Se on prosentin vähemmän kuin edellisten presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, mutta 2,4 prosenttia enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Niinistön odotettu ylivoima todennäköisesti latisti äänestysintoa.
Pohjois-Karjalassa äänestysprosentti jäi manner-Suomen alhaisimmaksi, 66,9 prosenttiin. Se on häpeällistä. Virhe on kuitenkin korjattavissa kahden viikon päästä presidentinvaalien toisella kierroksella.
Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta