Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Ääni on arvossaan varsinkin nyt vaalien ratkaisukierroksella

  • Karjalainen

 

Presidentinvaalit
Vain vajaat kaksi viikkoa on aikaa etsiä uusi koti yli 1,3 miljoonalle presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella annetulle äänelle. Parhaimmillaan vaalien toiselle kierrokselle selviytyneille vihreiden ehdokkaalle Pekka Haavistolle ja kokoomuksen Sauli Niinistölle voi ääniä olla tarjolla enemmänkin, mikäli ehdokkaiden kaksinkamppailu innostaa kansaa ensimmäistä kierrosta enemmän vaaliuurnille. Näin soisi käyvän, sillä äänestysaktiivisuudessa on kosolti parantamisen varaa.
Kaksivaiheisen kansanvaalin etu on, että ensimmäisellä kierroksella käytetty ääni ei ole mennyt hukkaan. Vaikka ääntä olisikin käytetty kisasta pudonneen hyväksi, niin toiselle kierrokselle mentäessä sen arvo ei ole tästä vähentynyt piiruakaan. Mieluummin jopa päinvastoin.
Äänen arvo näkyi, kun huomasi, miten Etelä-Suomessa ja varsinkin kaupungeissa menestyneet Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto olivat heti tuloksen varmistuttua mielin kielin maaseudun suuntaan.
Välittömästi vaalituloksen selvittyä alkoivatkin arvailut siitä, kummalle toisen kierroksen ehdokkaista kenenkin pudonneen äänet hakeutuvat. Spekulointi on vaalien tuloksen ennustamisessa ja mielenkiinnon lisäämisessä tarpeellinen mauste, vaikka se olisikin vaarassa jäädä poliittisen viihteen tasolle.
Pikatestamenttauksia saamistaan äänistä ei keneltäkään pudonneista vaali-iltana herunut. Nämä vaalit osoittivat Suomen vaali-ilmaston muuttuneen niin turbulenssiksi ja äänestäjien liikkeitä ennakoimattomaksi, että suoria kehotuksia tuskin tullaan ainakaan ennen ensimmäistä gallupia kuulemaankaan.
Esimerkkiä voi kuitenkin näyttää, ja tämän pelin avasi yllättäen perussuomalaisten Timo Soini, joka ehätti vain yhden yön nukuttuaan ilmoittaa äänestävänsä luultavimmin Pekka Haavistoa. Ilmoitus oli Soinilta mielenkiintoinen ulostulo kaikkien häntä äänestäneiden perussuomalaisten pureskeltavaksi, ja kertoo ainakin sen, että puolueen puheenjohtaja ei pelkää minkään horjuttavan asemaansa.
Soinin Haavistolle osoittamasta tuesta huolimatta Sauli Niinistö on 12 yötä ennen toisen kierroksen vaalipäivää vahva ennakkosuosikki. Vaalista voi kuitenkin tulla tiukka, mikäli Pekka Haaviston kannattajien keskuudessa sunnuntai-iltana nähty hurmos lähtee leviämään.
Toinen kierros on mies vastaan miestä tilanteessa aivan erilainen verrattuna ensimmäiseen kierrokseen. Paljon voi jatkon kannalta merkitä jo ensimmäinen yhteinen tv-väittely torstaina. Sanavalmiiksi esiintyjäksi tiedetty Haavisto voi olla pohdiskeluun ja monipolvisiin sanakäänteisiin taipuvaiselle Niinistölle televisioväittelyissä yllättävänkin hankala vastus.
Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta