Tiistai, 23.7.2019 
Olga, Oili
Pääkirjoitus

Pentikäisen potkut ilmentävät murrosta ja Sanoman vaikeuksia

  • Karjalainen
Mikael Pentikäisestä, 48, tuli maanantaina Helsingin Sanomien 124-vuotisen historian ensimmäinen vastaava päätoimittaja, joka on saanut potkut. Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen perusteli päätöstä Sanoman hallituksen ja Pentikäisen välisellä luottamuspulalla.

Kaukosen mukaan taustalla ei ole mitään yksittäistä asiaa tai tapausta. Tätä on syytä uskoa - ja Helsingin Sanomien toimituksen riippumattomuuden kannalta sitä myös hartaasti toivoa. Helsingin Sanomien muista lähteistä saamien tietojen mukaan potkujen yksi syy on hallituksen ja konsernin johdon pettymys useita muita lehtiä nopeampaan levikinlaskuun sekä tyytymättömyys Pentikäisen ”johtamistapaan, itsepäisyyteen ja ajoittaiseen ylimieliseksi tulkittuun käytökseen” ja tämän tapaan informoida ja tehdä yhteistyötä hallituksen kanssa.

Arvuuttelu luottamuspulan syistä on oikeastaan turhaa. Pentikäisen potkut ilmentävät enemmän mediamurrosta, johtamiskulttuurin muutosta ja Sanoman kokemia monisyisiä vaikeuksia kuin yksittäisen päätoimittajan epäonnistumista tehtävässään. Sanoman ainakin toistaiseksi epäonnistuneet investoinnit Belgiaan ja Hollantiin sekä muut vaikeudet ovat pakottaneet mediakonsernin saneeraustoimiin, joilta Helsingin Sanomatkaan ei voi välttyä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtakunnallisena sanomalehtenä Helsingin Sanomat on mediamurroksen edessä suuremmissa vaikeuksissa kuin maakuntalehdet, koska siltä puuttuu samanlainen suuri missio kuin mikä maakuntalehdiltä on sekä niiden vahvuudet: paikallisuus ja läheisyys. Helsingin Sanomat tarjoaa tietoa, jota saa yhä useammasta lähteestä - ja erityisesti sähköisillä alustoilla.

Kyse ei ole sivukoosta ja maksumuureista, vaan sisällöstä: siitä että lukijat kokevat saavansa lehdestä itselleen tarpeellista ja ainutlaatuista sisältöä.

Helsingin Sanomien muuttuminen tabloidiformaattiin ja maksulliseksi verkossa olisivat tapahtuneet ilman Pentikäistäkin, mutta nämä muutokset henkilöityivät häneen, koska hän oli näkyvästi niitä vauhdittamassa ja lanseeraamassa. Kolmen vuoden päätoimittajuutensa aikana Pentikäinen osoittikin olevansa siinä määrin muutosjohtaja, että kun Kaukonen nyt Sanoman pörssitiedotteessa perää ”uudenlaista ajattelua ja lisää nopeutta”, herättää se kysymyksiä siitä, mitä lopullista tämä mediakonserni aikoo painetulle sanalleen tehdä.