Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Obama menestyisi paremmin Euroopassa

  • Karjalainen

USA:n demokraattipresidentti Barack Obama piti keskiviikon vastaisena yönä vuotuisen kansakunnan puheensa. Obaman tämänvuotinen puhe oli myös lähtölaukaus demokraattien presidentinvaalitaistelulle, jota – demokraattien kannalta katsottuna – ikävästi on hallinnut republikaaninen sanoma ja republikaanipuolueen saama julkisuus.
Koska Obamalla on vielä toinen nelivuotiskausi käyttämättä, esivaalijulkisuus sataa yksin republikaanien laariin.
Pohjoismaiseen poliittiseen ja sosiaaliturvajärjestelmään tottuneelle yhdysvaltalainen poliittinen retoriikka on hämmentävää. Se mikä sikäläisille on ”kommunismia” on täkäläisittäin arkipäivää, mutta pikemminkin poliittisen kentän oikealta kuin vasemmalta laidalta.
Obaman yritykset puhua – ainakin vaalien alla – köyhimpien puolesta, leimattiin heti republikaanileirissä köyhyyden edistämiseksi. ”Vähäosaisten presidentti” ei olisi USA:ssa voittoisa iskulause.
Barack Obaman lähtötilanne ei ole helppo. Budjetin alijäämä oli republikaanien jäljiltä valtava, mutta sitä harva muistelee. Obaman aikana alijäämä on entisestään revähtänyt, ja lainakattoa joudutaan jälleen korottamaan.
Tämä on antanut sosiaaliturvauudistuksen vastustajille aseet käsiin, vaikka todellisempi syy talousongelmiin lieneekin aivan toisenlaisten aseiden kalistelu.
Käyttääkö USA Obaman kaudella Irakista, Afganistanista ja Libyasta vapautuneet rahat maansa köyhien auttamiseen vai viedäänkö aseet ja rahat Iranin ”tilanteen ratkaisemiseen”? Jos republikaanit saavat värisuoran USA:n politiikassa, vastaus ei ole ainakaan ensimmäinen.
Obama sai kampanjansa alkuun suoranaisen lahjan, kun republikaanien johtava ehdokas, miljonääri Mitt Romney joutui paljastamaan veroprosenttinsa, alle 14. Se on hävytön, eikä Obaman ehdotus kaikkein rikkaimpien veron nostamisesta 30 prosenttiin kuulosta Atlantin tällä puolen arvioituna kovinkaan lannistavalta. Toisin ajattelee suuri osa amerikkalaisista – ja mikä kummallisinta, köyhistäkin.
Ei ole niin köyhää amerikkalaista, etteikö hän elättele unelmaa rikastumisesta. Voi hyvinkin olla, että yritykset katkaista eriarvoistumiskehitys ja tuoda terveydenhoito köyhimpienkin ulottuville tekevät Obamasta yhden kauden presidentin.
Ainakaan amerikkalainen unelma ei riitä tekemään kenestäkään presidenttiä. Siihen on oltava multimiljonääri.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa