Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Vaalipelko hyödyttää demokratiaa

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) lupasi uudistetun kuntakartan alun perin ennen joulua, sitten julkaisu siirrettiin presidentinvaalien yli ja nyt Helsingin Sanomien (26.1.) tietojen mukaan lykkäys yltää jo kunnallisvaalien tuolle puolen.

Virkamiestyönä tehty – kuinkas muuten? – hahmotelma vuodettiin julkisuuteen ryydittämään presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Asialla saattoi hyvin olla joku keskustaa lähellä oleva.

Toisaalta voidaan sanoa, että kokoomuksen rohkeus petti. Kunnallisvaalien alla kuntauudistus on varsinkin keskustalle varsinainen taivaan lahja, eivätkä se haitaksi ole perussuomalaisillekaan. Kokoomukselle kartalle piirretyt uudet kuntarajat lähentelisivät itsemurhaa; sellaisesta rohkeudesta ei ole tapana kiitellä.

Jos Helsingin Sanomien tiedot 20–70 selvitysmiehestä pitävät paikkansa, kuntauudistus hautautuu hyväksi toviksi.

Toisaalta uudistukseen ollaan nyt ottamassa demokraattinen ote, jos kansalaiset saavat sanansa sanottavakseen ensi syksyn vaaleissa. Tätä on vaadittu, ja nyt se näyttäisi toteutuvan. Tämä edellyttää tietysti sitä, että sekä hallitus että puolueet ilmaisevat selvästi kantansa. Luvattu pohjaesitys on todella annettava hyvissä ajoin, eikä se saa olla pelkkä virkamiespaperi, jonka peittoon hallituspuolueet kätkeytyvät.

Johtavat hallituspuolueet näyttävät nyt pusaavat tahoillaan erilaisia kuntakarttoja. Sosiaalidemokraattinen peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsson hakee vaihtoehtoa kokoomuslaisen kuntaministerin kuntaliitossuunnitelmille (HS, 26.1.).

Hermostus SDP:n leirissä on jo käsin kosketeltava.

Enää ei puhuta 20 000 asukkaan väestöpohjasta, joka sekin on ollut vaikea saavutettava. Väkimäärä on kerrottu reilusti yli kymmenellä, jolloin ylitettäisiin jo usean maakunnan rajat. Väkimäärä onkin laskettu pääkaupunkiseudun tarpeista, jonne siitä huolimatta syntyisi useita sote-alueita. Koko Lappi hoituisi yhdellä.

Helsingin Sanomat on ystävällisesti auttanut peruspalveluministeriä laatimalla sote-kartan. Toivottavasti sitä ei oteta ministeriöissä todesta, sillä se pilkkoo esimerkiksi Pohjois-Karjalan.

Pohjois-Karjala ja Pohjois-Savo on niitattu niin tiukkoihin sidoksiin monissa asioissa, ettei ole mitenkään hyväksyttävissä, että pohjoiskarjalaiset jätettäisiin tässä yliopistosairaalan vaikutuspiirin ja asiantuntemuksen ulkopuolelle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi