Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Ruotsin demarit palaavat juurilleen

  • Karjalainen

Olisi suorastaan kohtuullista, että Ruotsin sosiaalidemokraattien pitkä johtajaongelma päättyisi uuden puheenjohtajan, Metalliliiton johtajan Stefan Löfvenin myötä. Puheenjohtaja Håkan Juholt joutui eroamaan vain kymmenkuisen pestin jälkeen väärinkäytösten vuoksi. Myös Juholtin edeltäjä Mona Sahlin jäi kertaalleen kiinni väärinkäytöksistä, joskin hänen eronsa syy oli puolueen huono vaalimenestys.
Juholtia jouduttiin etsimään kissojen ja koirien kanssa, eikä Löfvenin löytäminen tainnut olla helppoa. Löfven ehti jo kieltäytyä kunniasta, mutta taipui kuitenkin. Se ei ole hyvä alku puheenjohtajan työlle.
Löfvenin myötä Ruotsin demarit ottivat saman askelen, jonka Suomen keskusta otti presidentinvaaleissa: palasivat juurilleen. Vanhojen puolueiden kannatus ei näytä löytyvän maailmoita syleillen, vaan jos se jostain löytyy, niin peruskannattajakunnasta. Ensimmäistä kertaa Ruotsin demareiden johdossa on ay-liikkeen mies.
 Paluu juurille taitaa olla edessä myös Suomen SDP:llä, ja siiirto tähän suuntaan nähtäneen jo ensi keväänä. Mikael Jungneria seuraavan puoluesihteerin voi odottaa tuntevan puolueen historian ja arvostavan sekä jalkatyötä että työväentaloja.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta