Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Pieni, mutta merkittävä muutos

  • Karjalainen

 

Väestönkehitys
Iso pyörä näyttää lopultakin kääntyneen Pohjois-Karjalan väestönkehityksessä. Maakunnan väkiluku alkoi aleta vuonna 1994, ja korpitaivalta kesti lähes 20 vuotta aina viime vuoteen saakka. Tilastokeskuksen mukaan Pohjois-Karjalan väkiluku kasvoi viime vuonna 24 henkilöllä, ja on nyt 165·890 (Karjalainen, 27.1.).
Muutos on pieni, mutta sen takana on kaksi maakunnan tulevaisuuden kannalta merkittävää asiaa: vuosi 2011 oli kolmas peräkkäinen muuttovoitollinen vuosi, ja nyt myös luonnollinen väestömuutos oli positiivinen. Syntyneiden määrä nousi ja kuolleiden määrä väheni edellisvuodesta.
Iso osa positiivisesta väestökehityksestä lankeaa maahanmuutolle, jossa nettovoittoa oli 435 henkilöä.
Maakunnan henkiselle ja aineelliselle tulevaisuuden uskolle siirtyminen väkiluvussa nousukäyrälle on kaikille maakunnan puolesta työtä tekeville kannustava ilonaihe.
Valitettavasti hyviä uutisia ei riittänyt Joensuun, Kontiolahden ja Liperin ulkopuolelle. Ilman vahvaa maakunnan keskusta elämä reuna-alueilla näyttäisi kuitenkin paljon nykyistä synkemmältä.
Yksi kanto on nyt käännetty kaskessa. Seuraavaksi pitää olla vuorossa työllisyyskehityksen kääntäminen nousu-uralle. Toiveita tästä on jo väläytelty.
Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta