Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Haavisto ei kuro Niinistön etumatkaa haastamatta tätä

  • Karjalainen

Presidentinvaalien toisen kierroksen vaalikamppailu on alkanut korostetun sovittelevasti, kun Sauli Niinistö (kok.) ja Pekka Haavisto (vihr.) välttelevät haastamasta toisiaan ja ennemminkin korostavat yksimielisyyttään monissa asioissa.
Tämä on sikäli ymmärrettävää, että ehdokkailla on nyt paitsi kiihkeitä kannattajia myös vielä kiihkeämpiä vastustajia, jotka ovat sortuneet ylilyönteihin suorastaan solvaten ehdokkaita heidän yksityiselämästään tai kauan sitten annetuista ja asiayhteydestä irrotetuista yksittäisistä lausunnoista. Etenkin sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla leimakirveet heiluvat.
Ehdokkaissa on kuitenkin selviä ideologisia eroja, ja toivottavaa olisi, että he molemmat pyrkisivät tuomaan niitä esiin haastamalla kilpakumppaniaan. Suurin ero lienee siinä, että Niinistö vannoo talouskasvun nimiin, Haavisto ei. Ehdokkaiden esittämien kannanottojen perusteella Niinistö olisi myös Haavistoa aktiivisempi maan hallitukselle kuuluvissa sisäpoliittisissa kysymyksissä.
Molemmat ehdokkaat ovat ensimmäisen kierroksen jälkeen korostaneet alueellista tasavertaisuutta ja koko maan asioista huolehtimista. Tämä on luonnollista, kun jaossa ovat Paavo Väyryselle (kesk.) ja Timo Soinille (ps.) annetut yli 800·000 ääntä ja näiden molempien ensimmäisellä kierroksella kilvasta pudonneiden ehdokkaiden kannattajat ovat purkaneet pettymystään pitäen Niinistöä ja Haavistoa ennen muuta ruuhka-Suomen ehdokkaina.
Tästä lupauksestaan tulevan presidentin on myös syytä pitää kiinni. Sen toteutumista maakunnissa tullaan tarkasti valvomaan. Perjantaina ehdokkaat muun muassa ilmoittivat, että aluepolitiikalla on merkitystä päätettäessä varuskuntaverkoston karsimisesta, mikä puoltaa Pohjois-Karjalan prikaatin säilyttämistä.
Niinistöllä on ensimmäisen kierroksen jälkeen melkoinen etumatka Haavistoon, sillä Haaviston pitäisi saada ensimmäisen kierroksen jälkeen ”isännättömiksi” jääneistä äänistä yli 70 prosenttia peitotakseen Niinistön.
Tällainen Haaviston nousu ei ensimmäisen kierroksen jälkeen tehtyjen ensimmäisten gallupien perusteella ole vielä oraalla eikä se ole mahdollistakaan, mikäli Niinistö ei tee suorastaan kohtalokasta virhettä tai Haavisto ei löydä sellaista selkeää teemaa, jolla hän eroaa Niinistöstä ja jota äänestäjät pitävät erityisen merkityksellisenä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa