Keskiviikko, 1.4.2020 
Peppi, Raita, Pulmu
Pääkirjoitus

Botanian lakkauttaminen olisi suuri menetys

  • Karjalainen

Perhospuutarha Botanian toiminta Joensuussa lakkaa vuodenvaihteessa. Itä-Suomen yliopisto päätyi yt-neuvotteluidensa tuloksena lakkauttamaan Botanian lisäksi myös Savonlinnan ja Kuopion kampustensa puutarhat, joskin Kuopion puutarhalle annettiin armonaikaa vuoden 2014 loppuun saakka.
Puutarhojen lakkauttaminen johtaa 10 henkilön irtisanomiseen. Kaikkiaan Itä-Suomen yliopisto irtisanoo yt-neuvottelujen tuloksena 33 työntekijäänsä. Muut vähennykset koskevat luonnon-, metsä-, yhteiskunta-, kauppa- ja terveystieteiden tiedekuntien hallinto- ja tukitehtävissä toimivia.
Botanian lakkauttamissuunnitelmat ovat herättäneet voimakasta vastustusta, ja Botanian pelastamiseksi on kerätty tuhansia nimiä. Huoli on aiheellinen monesta syystä. Botania on paitsi tärkeä joensuulainen matkailu- ja virkistyskohde myös yksi Suomen harvoista kasvitieteellisistä puutarhoista. Kasvitieteellisiä puutarhoja on Suomessa tällä hetkellä 11 ja niistä tunnetuin on arvostettu Helsingin kasvitieteellinen puutarha. Jos Itä-Suomen yliopisto pysyy suunnitelmassaan ja lakkauttaa sekä Botanian että Kuopion kasvitieteellisen puutarhan, jää maahan enää yhdeksän kasvitieteellistä puutarhaa.
Botania eroaa edukseen muista kasvitieteellisistä puutarhoista vetonauloillaan: perhosilla sekä puhuvalla papukaijalla Juusolla, joka edustaa puutarhaa sosiaalisessa mediassa ja on Facebookissa koonnut itselleen kunnoitettavat 4700 ystävää.
Matkailu- ja viihdekohteen ylläpito ei toki kuulu yliopiston perustehtäviin, mutta tiede ja kansansivistys kuuluvat. Voikin kysyä, onko toimintojen järkeistäminen ja kustannussäästöjen – jos niitä nyt ylipäätään koituu – haaliminen käynyt yliopistoille jo niiden perustehtäviä tärkeämmäksi. Botanian osuus erilaisissa tutkimusprojekteissa on kiistämätön. Lisäksi lapsia ja perheitä kiinnostava perhospuutarha on edustanut tieteen popularisointia parhaimmillaan. Vastaavaa kohdetta ei maakunnassa ole toista.
Joensuun ja Kuopion yliopistojen yhdistymisen jälkeen on Itä-Suomen yliopistossa saatu seurata yt-neuvotteluja toisensa jälkeen. On ymmärrettävää, että päällekkäiset toiminnot on karsittava, jotta organisaatiosta saataisiin mielekäs ja toimiva. Karsimisessakin on kuitenkin rajansa. Elävien oksien liiallinen leikkaaminen ei puuta tuuhenna, vaan pikemminkin näivettää.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa