Tulosta tämä sivu
Pääkirjoitus

Matkalla kohti parempaa tulevaisuutta

Lieksassa on toteutettu ennakkoluulottomasti maahanmuuttostrategiaa, josta muutkin kunnat voisivat ottaa mallia. Tällä hetkellä Lieksassa asuu noin 400 maahanmuuttajaa (Karjalainen, tänään). Usein unohtuu, että ensimmäiset kiintiöpakolaiset tulivat Lieksaan jo parikymmentä vuotta sitten. Siitä lähtien on opeteltu erilaisten kansallisten kulttuurien yhdessä elämistä suhteellisen pienessä yhteisössä.

Välillä yhteiselo on sujunut paremmin, välillä erilaisuuden sietämisen opettelu on aiheuttanut yhteentörmäyksiä ja niiden seurauksena kielteistä mainetta koko Lieksalle. Täytyy huomata, että mitä rikollista on tehtykin - puolin ja toisin, niin yleensä pieni vähemmistö on teoillaan leimannut suuren enemmistön.

Lieksa ei ole sellainen, millainen julkikuva siitä viime vuosina on syntynyt ja annettu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lieksa tarvitsee myönteisiä sysäyksiä. Sellaisia kuin kymmenien miljoonien eurojen biojalostamon hanke (Karjalainen, 24.8.), joka tuo toteutuessaan jopa sata uutta työpaikkaa ja merkittävät muut vaikutukset. Tai kansainvälistä kasvuhakuisuutta hyödyntämään Lieksassa kehitettyä erikoisosaamista, kuten Joptek-yritys tekee.

Myös maahanmuuttajiin liittyvissä asioissa Lieksa on matkalla kohti parempaa tulevaisuutta. Erittäin myönteinen merkki on, että ensimmäiset maahanmuuttajaoppilaat ovat aloittaneet lukio-opinnot. Nuorille opiskelun avulla sulautuminen ja sopeutuminen uuteen yhteisöön on luontevampaa, mutta kun sitä tekevät myös aikuiset, ovat he rohkaisevia malliesimerkkejä muillekin. Sen jälkeen seuraaville on kaikki aina entistä helpompaa ja luonnollisempaa.

Kielen opiskelu, kouluttautuminen, ammattitaidon hankkiminen ja työnteko on se polku, jota kaikkien on kuljettava suomalaisessa yhteiskunnassa.

Maahanmuuttajien myötä Lieksa on kansainvälistynyt nopeasti. Luontevinta kansainvälistymistä näkee esimerkiksi lasten leikkikentillä. Leikkiessä värillä ei ole väliä.

Sama toteutuu jo nyt myös urheiluharrastuksissa. Lieksan henkinen ilmapiiri rikastuu merkittävästi, kun kansainvälisyyden vuorovaikutus saadaan kaikessa voimassaan kulttuuririentoihinkin.

Lieksassa on huomattu, että maailma on muuttunut pysyvästi myös Lieksassa. Tässä tapauksessa se tarkoittaa eteenpäin katsomista, kun samalla tiedostetaan, että muutoksesta on tullut jatkuvaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi