Keskiviikko, 22.5.2019 
Hemmo, Hemminki
Pääkirjoitus

Hyvä päivä aloittaa muutos

  • Karjalainen
Joensuu aikoo profiloitua valtakunnalliseksi esikuvaksi pyrkimällä hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2025 mennessä (Karjalainen, 29.11.). Hieno ja tärkeä tavoite.

Tavoitteeseen pääsy on mahdollista vain, jos oikeasti sitoudutaan ja myös toimitaan niin kuin on luvattu. Tämä sama koskee yksityisiä kansalaisia, päättäjiä, kuntia ja kaikkia toimijoita. Muutos on hyvä aloittaa heti tänään.

Yhteinen tavoite on vähentää kaikin tavoin kasvihuonepäästöjä maapallon ilmastonmuutoksen hidastamiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mikrotasolla se ei ole helppoa, eikä säästäminen aina palkitse. Jos vähentää sähkönkulutusta, menee taloudellinen hyöty, koska sähkönsiirtomaksut nousevat joka vuosi enemmän kuin kulutuksen vähentäminen säästää euroja. Ongelma on sama yksityistalouksissa, kunnissa ja kaikissa julkistoiminnoissa.

Yksityisautoilun liikennepäästöjä on vaikea vähentää Pohjois-Karjalan kaltaisissa oloissa, kun joukkoliikenteen vähien palvelujen käyttö on suurimmalle osalle käytännössä mahdotonta. Karsimalla tukia valtiovalta ruokkii omilla toimillaan kehitystä aivan väärään suuntaan.

Silti myös Pohjois-Karjalassa on määrätietoisesti edistettävä biokaasu- ja sähköautoilun lisäämisen käytännön edellytyksiä.