Lauantai, 19.10.2019 
Uljas
Pääkirjoitus

Ukraina Venäjän talutusnuorassa

  • Karjalainen
Ukrainan kolme kuukautta kestänyt kriisi on vaarassa laajentua sisällissodaksi, jossa vastakkain ovat hallituksenvastainen mutta hajanainen mielenosoittajajoukko ja hallituksen turvallisuusjoukot.

Diplomatian tie on ainakin toistaiseksi katkennut presidentti Viktor Janukovitshin ja Ukrainan oppositiojohtajien väliltä.

Janukovitshin ainoa tukija ja Ukrainan rahoittaja on Venäjä. On jopa epäilyjä, että koventuneet otteet mielenosoittajia kohtaan ovat johtuneet 1,5 miljardin euron lainaerän saamisesta Venäjältä tällä viikolla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukraina on nyt Venäjän talutusnuorassa, ja EU:n ja USA:n pakotteet vain sysäävät Ukrainan yhä selvemmin Venäjän porstuaksi. Lisäksi Janukovitsh on sitonut kohtalonsa vallassa pysymiseen. Jos Ukrainassa järjestettäisiin vapaat presidentinvaalit, Janukovitsh tuskin saisi jatkopestiä.

Ukrainan kriisi muistuttaa asetelmaltaan huolestuttavalla tavalla Syyria kriisiä. Venäjä tukee itsevaltaisia hallintoja ja suorastaan ylläpitää kriisejä Euroopan rajoilla, kun taas lännen sympatiat ovat demokratiaa ja vapautta haikailevien mielenosoittajien puolella. Venäjän ja länsimaiden asettuminen kriiseissä eri puolille takaa sen, ettei kriiseille ole nopeaa ratkaisua.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa