Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Pääkirjoitus

Maahanmuutto ei edelleenkään nuorten mieleen

  • Karjalainen
Suomalaisnuorten asenne maahanmuuttajiin on hyvin kielteinen. Lähes puolet nuorista on sitä mieltä, että maahanmuuttajien määrää pitäisi vähentää. Erityisen kielteisesti maahanmuuttoon suhtautuvat 20-24-vuotiaat miehet ja nuoret, joiden koulutustausta on ammatillinen koulutus.

Nuorten suomalaisten maahanmuuttokriittiset tiedot ilmenevät Sunnuntaisuomalaisen teettämästä ja Tietoykkösen kesäkuussa toteuttamasta, 15-24-vuotiaille suunnatusta nuorisotutkimuksesta (Karjalainen, tänään).

Nuorten erittäin kriittisesti maahanmuuttajiin suhtautuvat asenteet hätkäyttävät, mutta eivät tuo sinällään tietoomme mullistavaa uutta. Samansuuntaisia tuloksia on saatu joistakin aikaisemmistakin nuorten asennetta maahanmuuttajiin selvittäneistä tutkimuksista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Parhaillaan päällä oleva taloustilanne, joka karsii myös nuorille suunnattuja työpaikkoja, voi osaltaan kärjistää ainakin vähän koulutettujen nuorten suhtautumista työpaikkakilpailijoiksi koettuihin maahanmuuttajiin.

Suomalaisen yhteiskunnan muuttuminen entistä voimakkaammin koulutus- ja tietoyhteiskunnaksi sekä varsinkin automaatio ja työtehtävien koneellistaminen ovat karsineet paljon sellaisia tehtäviä, joihin pääsi vähäisellä tai jopa olemattomalla koulutuksella.

Nyt näistä harvenevista tehtävistä joutuvat kantasuomalaiset kilpailemaan usein kielitaidottomien ja kouluttamattomien maahanmuuttajien kanssa.

Toisaalta moniin maahanmuuttajatehtäviksi leimautuneisiin töihin eivät nuoret leimautumisen pelosta ja kavereiden vaikutuksesta välttämättä haluakaan.

Siitä huolimatta näissä tehtävissä eivät kaikki haluaisi nähdä muualta tulleitakaan.

Maahanmuuttokielteisyys ei liity kaikkiin nuoriin, mutta korkeakoulutetuistakin peräti 41 prosenttia haluaisi vähentää maahanmuuttajien määrää.

Varoittelut nurkan takana odottavasta työvoimapulasta ja esimerkiksi hoitoalaa uhkaavasta kriisistä eivät ole nuorten tiedossa tai eivät ole ainakaan vaikuttaneet heidän asenteisiinsa.

Moniin Euroopan maihin verrattuna väestöltään pitkään poikkeuksellisen homogeenisena pysyneessä Suomessa muualta muuttaneet olivat pitkään syrjäsilmällä katsottu erikoisuus.

Se aika on kuitenkin jo mennyttä. Viimeistään nyt maahanmuuttajille on annettava mahdollisuus tulla rakentamaan suomalaista yhteiskuntaa.

Tämän onnistumiseksi asenteiden maahanmuuttoon pitää muuttua nykyistä myönteisemmiksi. Tämän kyselyn tuloksilla se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi