Sunnuntai, 22.9.2019 
Mauri
Pääkirjoitus

Venäjän kielen suosio hyvässä nosteessa

  • Karjalainen
Venäjän kielen suosio on noussut niin koululaisten kuin kansanopistoissa opiskelevien aikuisopiskelijoiden keskuudessa. Esimerkiksi Joensuussa kaikki eivät ole edes mahtuneet haluamiinsa vapaaehtoisiin venäjän kielen ryhmiin. Myös venäjänkielistä opetusta antavan Itä-Suomen koulun hakijamäärät ovat kasvaneet (Karjalainen, 3.9.).

Innostus venäjän kielen opiskeluun vapaaehtoisesti on erinomaista. Tällöin myös motivaatio opiskeluun on korkealla, toisin kuin usein pakkokielten opiskelussa. Esimerkiksi Joensuun normaalikoulussa viidenneltä luokalta alkavan vapaaehtoisen kielen opiskelu merkitsee kolmea ylimääräistä oppituntia viikossa.

Rajan pinnassa on ymmärretty venäjän kielen merkitys. Se on valtti työelämässä mutta myös avain mutkattomien suhteiden luomiseen rajanaapureiden kansalaisten kesken. Aikana, jolloin valtioiden ja liittoumien välisiä rajoja kasvatetaan, ruohonjuuritasolla yhteinen kieli madaltaa niitä ja auttaa ymmärtämään, että ihmiset kielestä ja rajoista huolimatta ovat pohjimmiltaan samanlaisia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lisäksi Suomessa, joka on pieni kielialue, vieraiden kielten opiskelu ylipäätään on tärkeää. Itä-Suomessa venäjä on erinomainen valinta.