Maanantai, 20.1.2020 
Sebastian
Pääkirjoitus

Pelolle ei saa antaa enää jalansijaa

  • Karjalainen
Ebola, Isis, Venäjä, pörssikurssit, työttömyys, nuorisojengit, ydinvoima, ilmastonmuutos, maahanmuuttajat, petoeläimet, talousromahdus, sote-uudistus. Tuntuu siltä, että luetteloa voisi jatkaa lähes loputtomiin, jos haluaisi listata eteemme kannettua uhkien ja niiden ihmisten mielessä synnyttämien pelkojen luetteloa.

Ihmisen elämänpiiristä riippumattomasta epävarmuudesta näyttää aivan viimeisten kuukausien aikana tulleen maailmantilanteen vallitseva olotila.

Olivatpa kyseessä sitten taloudelliset riskit, kuviteltu ebola  -pandemian uhka tai historiallisiksi epäoikeudenmukaisuuksiksi väitettyjen asioiden oikaiseminen ase kädessä, ei isoista lööpeistä ole ollut pulaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Televisiokameroiden eteen on marssitettu pankkien analyytikoita, terveysalan ammattilaisia ja sotakorkeakoulun opettajia. Eikä sillä ole ollut väliä, mikä heidän viestinsä on ollut. Ihmisillä on vahva taipumus kuulla, mitä he haluavat kuulla.

Mikä pahinta, pelon ilmapiiri ei ole jossain tuolla kaukana, vaan se tunkee voimalla ihmisten arkeen.

Työttömyyttä saattavat pelätä hekin, joiden kohdalla se on mitä epätodennäköisintä. Samaan sarjaan kuuluu katukäytävällä vastaan kävelevän nuorisojoukon pelkääminen niin, että on pakko vaihtaa puolta. Marjametsään meneminenkin saattaa jäädä, jos petokammo voittaa mustikanhimon.

Pelko on äärimmäisen huono elämäntoveri. Jopa lapsien tekemättä jättämistä saatetaan perustella sysimustaksi arvioidun tulevaisuuden pelolla.

Pörssikaupoille näinä päivinä lähtenyt joutuu hakemaan tasapainoa pelon ja ahneuden väliltä. Pörssiepävarmuuden hyvä puoli on se, että se aiheuttaa toimintaa. Jos kuitenkin tapahtuu romahdus, on seurauksena lamaannus.

Kaikenlaisen toimeliaisuuden lamaannus on pelon pahin seuraus. Varmassakaan työpaikassa oleva ei enää käytä lähialueensa palveluita ja ostosmahdollisuuksia. Myös tarpeelliset ostopäätökset venyvät, kun pelätään, että hinta voi ollakin halvempi huomenna. Yrittäjä pelkää jäävänsä ilman asiakkaita ja lyö hanskat tiskiin.

Pyörät pysähtyvät.

Pelon ilmapiiri ei ole maahan piirretty rinkula tai ihmisen ympäröivä muuri. Se on päätöksenteon ja toimeliaisuuden pysäyttävä seinä ihmisen korvien välissä.

Pelko on psykologiaa ja joukkojen hysteriaa. Nyt jos koskaan pelon vastustaminen on tuloksia tuottavinta tulevaisuuden rakentamista.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa