Lauantai, 16.1.2021 
Ilmari, Ilmo
Pääkirjoitus

Valikoivaa metsästystä voitava lisätä

  • Karjalainen
Susi kuuluu Suomen luontoon. Salametsästystä ei saa hyväksyä.

Tosiasiat ja mielipiteet sekoittuvat susikeskustelussa, jota leimaavat kaukana toisistaan olevat äärilaitojen käsitykset. Kovinta ääntä huutavat äärimielipiteet saavat suurimman huomion. Maltti unohtuu ja maalaisjärki.

Riistaviranomaiset ja suojelijat ovat eri mieltä susien määrästä ja kannan kasvusta. Tämä on huono lähtökohta löytää yksituumaisuus järkevään susikannan säätelyyn.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viranomaisten mukaan Suomessa on parisataa sutta. Riista- ja kalatalouden tutkimuskeskus (RKTL) arvioi havaintoseurannan perusteella, että eri puolilla Suomea saalistaa nyt 29-41 susilaumaa. Määrä on lisääntynyt kuluvan vuoden aikana.

RKTL:n mukaan jopa joka neljäs susilaumoista liikkuu Pohjois-Karjalassa. Käsitystä susien lisääntymisestä tukevat eri puolilta maakuntaa syksyn aikana saadut kansalaisten tiedot ja havainnot. Kun määrä kasvaa, lisääntyvät myös susivahingot.

Tässä tilanteessa on helppo tukea Metsästäjäliiton vaatimusta susien kannanhoidollisen metsästyksen käynnistämisestä mahdollisimman pian (Karjalainen, 10.12.). Säädelty, valikoiva ja kestävä kannanhoidollinen metsästys pitää susikannan elinvoimaisena, mutta myös ihmisarkana, mikä on tärkeä turvallisuuskysymys.

Väheksyä ei voi suuren metsästäjäjoukon tahtoa ja kykyä hoitaa valikoiva hirvenmetsästys koirien avulla. Metsästäjien kannalta on sietämätöntä, että tänäkin syksynä suden suuhun on menetetty useita arvokkaita hirvikoiria. Lisäksi hirvijahteja on jouduttu keskeyttämään, siirtämään ja perumaan susiuhkan takia. Kuitenkin koirien käyttö metsästyksessä on välttämätöntä.

Hirvikoirien menetyksissä ei ole kyse vain tuhansista euroista vaan myös inhimillisistä arvoista. Koira on perheenjäsen.

Inhimillisyydestä on kyse myös silloin, kun susipelon takia lapsille joudutaan järjestämään ylimääräisiä kuljetuksia koulumatkan turvaamiseksi. Olipa uhka todellinen tai ei, niin tällainen ei kuulu nyky-yhteiskunnan hyväksyttäviin yhteisiin pelisääntöihin. Susi ei kuulu ihmisten pihapiireihin, ei edes liepeille.

Uhka synnyttää pelkoa, josta on lyhyt matka susivihaan.

Siksi turvallisuussyistäkin valikoiva sudenmetsästys täytyy kohdistaa yksilöihin, joilla on peritty taipumus tai opittu tapa aiheuttaa vahinkoa ja vaaraa. Kaikilla susilla ei ole sellaisia ominaisuuksia. Metsästäjien mukaan valikoivaa susien metsästystä on mahdollista toteuttaa myös Suomen oloissa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi