Torstai, 24.1.2019 
Senja
Pääkirjoitus

Tuomo Puumala nousemassa puheenjohtajaksi

  • Karjalainen

 

Keskustan varapuheenjohtajasta, kansanedustaja Tuomo Puumalasta näyttää tulevan keskustan seuraava puheenjohtaja. Näin voi päätellä hänen nousustaan viimeaikaisissa kyselyissä.
MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman (10.5.) kyselyn mukaan Puumala on keskusta-aktiivien suosikki, sillä keskustan piirihallituksen jäsenistä 45 prosenttia kannattaa häntä puolueen johtoon. Kansanedustaja Juha Sipilän takana on runsas neljännes vastaajista, mutta Paavo Väyrynen saa tyytyä 16:n ja Timo Kaunisto 5 prosentin kannatukseen. Neljä prosenttia vastaajista ei nimennyt suosikkiaan.
Aiemmin kärkisijalla olleen Väyrysen suosio on selvässä laskussa. Se ei ole yllätys uudessa asetelmassa, jossa Kiviniemi ilmoitti luopuvansa suosiolla puheenjohtajuudesta. Väyrysen kannatus keskustan sisällä kumpusi tyytymättömyydestä Kiviniemeen ja hänen liberaaliin linjaansa. Hyvin sujuneiden presidentinvaalien jälkeen Väyrynen nähtiin nimenomaan vaihtoehtona tälle.
Kun haastettu Kiviniemi ilmoitti luopuvansa, päähaastajasta eli Väyrysestä tulikin haastettu, sillä muutosta edustavat ainakin ihmisten mielissä muutkin ehdokkaat.
Puumalan nousu nelikon kärkeen ei ole yllätys. Vaikka hänellä on varapuheenjohtajana myös vastuunsa keskustan linjasta – ja tätä Väyrynen luonnollisesti korostaa – todellisuudessa Puumala ei ole ollut etenkään julkisuudessa linjaa vetämässä. Politiikka henkilöityy huomattavasti selvemmin puheenjohtajaan ja puoluesihteeriin, ja jopa eduskuntaryhmän puheenjohtaja on varapuheenjohtajia näkyvämpi hahmo.
Puumalan näkymättömyyden myönteinen puoli hänen kannaltaan on, ettei hän liioin ole ryvettynyt haja-asutusalueiden jätevesi- ja vaalirahakohuissa. Hänet koetaan tuoreena kasvona myös keskustan sisällä, ja hän on erinomainen ja sanavalmis esiintyjä.
Puumala käyttää myös taitavasti hyväkseen vaatimatonta taustaansa esiintyen puolueen alkiolaisen linjan palauttajana. Tämä on hänen valttinsa myös miljoonia yrityselämässä ansainnutta Sipilää vastaan. Puumalassa yhdistyy nuoruus ja poliittinen kokemus, joka puolestaan ensimmäisen kauden kansanedustajalta Sipilältä puuttuu.
Miljoonistaan huolimatta Sipilän ajatukset eivät sen sijaan tunnu karsastavan keskusta-aktiivien mielissä. Muun muassa Anu Vehviläinen on niitä julkisesti kiitellyt.
Selvää on, että Väyrynen voisi olla vain kahden vuoden kriisiajan puheenjohtaja. Puolueen tulevaisuuskriisi tuskin sinä aikana ainakaan paranisi.