Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Pääkirjoitus

Suomalaista lähiherkkua

  • Karjalainen

 

Suomalaisten perinteinen kevätherkku korvasieni oli joutua byrokratian hampaisiin ja pois ravintolapöydistä. Onneksi järki näyttää nyt kuitenkin voittavan, sillä maa- ja metsätalousministeriön edustajat lupasivat alkuviikosta sieniasiantuntijoille, että korvasienen täyskiellosta luovutaan.
Korvasienen myrkyllisyyteen on syytäkin suhtautua vakavasti – niin siihen on aina tehty. Myrkyllinen gyromitriini kuitenkin saadaan sienistä pois keittämällä kahdesti ja huuhtomalla huolellisesti. Se on myös aina osattu tehdä, ja varmasti osataan jatkossakin myös ammattikeittiöissä.
Suomalaiset ruokalistat tarvitsevat sesonkiherkkuja, eikä niitä keväisin enemmälti ole tarjolla. Erityisesti tuoreet, kotimaiset lähiruuat ovat kaivattu suola ympärivuotisilla ruokalistoilla – myös parsaviikkojen aikana.
Korvasienen kauppakieltosuunnitelma oli peräisin pohjoismaisen sienityöryhmän esityksestä. Harmonisointi on monessa asiassa tarpeellista, jopa välttämätöntä, mutta paikalliset tavat ja perinteet on aina otettava huomioon.
Jokaisessa maassa on ruokaperinteitä, jotka naapurissa saattavat tuntua kummilta, jopa huolestuttavilta. Myös nykyihmisen järkeen on voitava luottaa.
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa