Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
Pääkirjoitus

Vanhat kuntien nimet säilytettävä

  • Karjalainen

Kuntaliitokset
Kuntaliitoksissa vanhojen kuntien nimet kannattaa edelleen säilyttää käytössä, kuten suomen kielen lautakunta suosittelee (Karjalainen, 17.5.). Vaikka kuntaliitoksissa kuntia hallinnollisesti yhdistetään toisiinsa, eivät vanhat paikat häviä mihinkään. Ne elävät edelleen ihmisten arjessa; puheissa ja teoissa. Lisäksi ne edustavat historiallista jatkumoa, mitä kuntaliitoksissakaan ei kannata hylätä.
Kuntaliitoksia usein vastustetaan, koska palvelujen pelätään heikkenevän entisestään liitoskunnissa. Kuntaliitoksia vastustetaan yhtä usein myös tunnesyistä. Pelkona on, että kotikunta, johon ihminen on saattanut jo sukupolvien ajan juurtua, häviää nimenä kokonaan.
Kyse on jopa identiteetistä; on eri asia olla kotoisin vaikkapa Enon Paukkajasta kuin Joensuun Paukkajasta. Enon Paukkajalla on historia ja tarinoita, Joensuun Paukkaja herättää vain kysymyksen, missä se sijaitsee.
Kuntaliitosten jälkeen myös liitoskuntien asukkaita pitää voida kutsua entisen kunnannimen mukaan. Uusissa liitoksissa saatetaan perustaa niin laajoja kuntia, ettei yhden nimen perusteella voida enää paikantaa kuntalaisia tarpeeksi hyvin. Jos näin tehtäisiin, valtaosa pohjoiskarjalaisistakin olisi jatkossa todennäköisesti joensuulaisia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa