Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Pörssikupla tai uuden ajan airut

  • Karjalainen

Facebook
Yhteisöpalvelu Facebookin listautuminen pörssiin huipentui perjantaina, kun yhtiön osakkeiden kauppa käynnistyi New Yorkin Nasdaq-pörssissä. Yhtiö pohjahinnoitteli himoitun osakkeensa 38 dollariin, ja yhtiön hinnaksi muodostui näin 104 miljardia dollaria eli noin 82 miljardia euroa.
Se on paljon ottaen huomioon yhtiön viime vuoden liikevaihdon, 3,7 miljardia dollaria. Pörssiarvolla mitattuna Facebook on Yhdysvaltain viidenneksi suurin yritys, mutta liikevaihdolla mitattuna se ei mahdu edes 500 suurimman yrityksen joukkoon.
Facebookin pörssilistautumisessa on kyse joko täydellisestä pörssikuplasta tai uuden ajan airuesta, jonka mahdollisuuksista suurin osa on vielä hyödyntämättä. Sijoittajat uskovat jälkimmäiseen vaihtoehtoon, vaikka yhtiön kaupallista tulevaisuutta epäiltiin vielä osakeannin alla.
Facebookin arvo on sen sadoissa miljoonissa käyttäjissä ympäri maailman. Suuri kysymys onkin, miten yhtiön pörssilistautuminen tulee näkymään käyttäjille. Pörssiyhtiön ainoa tavoite on tuottaa voittoa, joten Facebook voi harkita esimerkiksi käyttäjämaksuja. Se olisi helpoin tapa saada yhtiö tuottamaan. Riskinä on kuitenkin käyttäjien katoaminen muihin yhteisöpalveluihin.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta