Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Pääkirjoitus

Variksen valinta puoluesihteeriksi olisi keskustan etu

  • Karjalainen

 

Oppositiopuolue keskusta valmistautuu viikonvaihteen jäsenäänestykseen puolueen puheenjohtajasta, ja luonnollisesti myös reilun kahden viikon päästä pidettävässä puoluekokouksessa suurin mielenkiinto kohdistuu puheenjohtajavalintaan. Keskustan varapuheenjohtaja Tuomo Puumala on kyselyjen perusteella tämän kisan ennakkosuosikki, mutta puolueen kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen sekä kilvan mustaksi hevoseksi noussut Juha Sipilä panevat Puumalalle lujasti kampoihin.
Keskustan puheenjohtajakisan pimentoon on jäänyt niin ikään käynnissä oleva puoluesihteerikilpa, jossa nykyistä puoluesihteeriä Timo Laanista haastavat keskustan Pohjois-Karjalan piirijärjestön toiminnanjohtaja Antti Varis ja MTK:n maitoasiamies Sami Kilpeläinen. Puoluesihteerivalinta on puolueelle yhtä merkityksellinen kuin puheenjohtajavalintakin, ja erityisen tärkeää on se, kuinka puheenjohtajan ja puoluesihteerin yhteistyö ja työnjako sujuvat.
Laanisen, 57, asemat vahvistuivat, kun Mari Kiviniemi päätti suosiolla luopua puheenjohtajuudesta. Sovinnollisen Laanisen yhteistyökykyä kenen tahansa puheenjohtajaehdokkaan kanssa ei liioin sovi epäillä. Joensuulainen Varis, 45, on kuitenkin varteenotettava Laanisen haastaja. Pohjoiskarjalaisittain kilpa on mielenkiintoinen, sillä Laaninenkin on syntyjään pohjoiskarjalainen. Vantaalainen Kilpeläinen korostaa sotkamolaisia juuriaan, mutta kolmesta puoluesihteeriehdokkaasta vain Varis asuu ja vaikuttaa Itä-Suomessa ja on siten luontevin maakuntien ehdokas tehtävään.
Varis sopisi erinomaisesti keskustan puoluesihteeriksi. Hän ei havittele näkyväksi päivänpolitiikan toimijaksi vaan palauttaisi puoluesihteeriyden siihen järjestötyön kehittäjän rooliin, jota niin keskustan kuin muidenkin puolueiden kenttäväet juuri nyt puoluesihteereiltään odottavat. Poliittisempien puoluesihteerien aika on taas nähty ja kehnoksi koettu: niin keskustassa kuin SDP:ssäkin kaivataan jälleen puoluesihteeriä, joka pitää puolueen koneiston kunnossa ja kiertää kentällä sen sijaan että Mikael Jungnerin (sd.) tapaan liehittelisi mediaa ja suurta yleisöä.
Variksen työn jälki puhuu puolestaan: keskustan vaalimenestys on hänen toiminnanjohtajakaudellaan ollut Pohjois-Karjalassa selvästi parempaa kuin koko maassa. Varis myös suorastaan pursuaa ideoita keskustan järjestötoiminnan kehittämiseksi. Mikäli keskusta todella haluaa uutta alkua, se valitsee Variksen puoluesihteerikseen. 
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi