Lauantai, 19.9.2020 
Reija
Pääkirjoitus

Menestyskonsepti sai ruotsalaisen omistajan

  • Karjalainen

 

Yksi merkittävä ajanjakso pohjoiskarjalaisen yritystoiminnan historiassa saatiin torstaina päätökseen, kun maakunnasta kasvun eväät hankkinut ja ne mitä menestyksekkäimmällä tavalla käyttänyt halpakauppaketju Tokmanni vaihtoi omistajaa. Samalla Tokmannin perustanut, menestykseen nostanut ja koko kauppaketjun suoranaisena henkilöitymänä tunnettu Kyösti Kakkonen luopui viimeisistäkin Tokmannin osakkeistaan.
Tehdyllä kaupalla Tokmannin omistajaksi tulee ruotsalainen pääomasijoittaja Nordic Capital. Myyjinä ovat vuodesta 2004 lähtien noin 52 prosenttia Tokmannista omistanut pääomasijoittaja Capman, 24 prosenttia omistaneet Kyösti ja Kari Kakkonen sekä Kakkosten kanssa samalla osuudella mukana ollut, Kajaanissa kauppiasuransa aloittanut Maxi-Makasiinin perustaja Seppo Saastamoinen.
Vaikka Kyösti Kakkosen perustaman Tokmannin tuhkimotarina on osa kautta aikain kaikkein menestyksekkäintä pohjoiskarjalaista yrityshistoriaa, niin sitä se on myös valtakunnallisesti.
Kahdeksassa vuodessa Tokmannista on kasvanut 144 myymälällään Suomen ylivoimaisesti suurin halpakauppaketju, joka työllistää lähes 3·000 henkilöä. Tokmanni-konsernin liikevaihto on kasvanut vuoden 2004 150 miljoonasta eurosta viime vuoden noin 650 miljoonaan euroon.
Omistajavaihdoksen jälkeenkin voi hyvin nähdä Kyösti Kakkosen luoman menestyskonseptin jatkavan voittokulkuaan.
Konsernin toiminnassa ruotsalaisen pääomasijoittajan tulo omistajaksi voi merkitä Tokmannin laajenemista Suomen rajojen ulkopuolelle. Ruotsi voisi hyvinkin olla uuden omistajan myötä luonteva suunta.
Tiettävästi niin Ruotsi kuin Venäjäkin olivat jo 2000-luvun alussa Kakkosen visioissa ennen Capmanin tuloa mukaan kuvioihin.
Kyösti Kakkonen tunnetaan vahvasti Pohjois-Karjalan maakuntaan sitoutuneena ja sitä positiivisessa mielessä esiin tuovana henkilönä. Sen ovat huomanneet myös Karjalaisen lukijat, jotka jokin aika sitten äänestivät hänet leikkimielisessä äänestyksessä Pohjois-Karjalan Fantomiksi.
Tokmanni-imperiumista luopuminen merkitsee Kakkoselle yhden ison voimavaroja vaatineen rönsyn leikkaamista. Tekevä mies ei tule kuitenkaan lepäämään laakereillaan. Toivottavasti häneltä riittää edelleen innostusta maakunnan yrityselämän tukemiseen.
Muutaman muunkin maakunnan merkittävän yrittäjän tavoin Kyösti Kakkonen on näyttänyt esimerkkiä: täältäkin voi ponnistaa menestykseen, kun vain uskallusta ja ideoita riittää.
Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta