Lauantai, 11.7.2020 
Noora, Elli, Eleonoora
Pääkirjoitus

Kylylahti voi näyttää esimerkkiä

  • Karjalainen

 

Kylylahden kaivos Polvijärvellä avattiin virallisesti perjantaina toiveikkaissa tunnelmissa, vaikka koko Suomen kaivosalan yllä leijuu tumma varjo. Varjon on langettanut Talvivaaran kaivos Sotkamossa mittavine ympäristöongelmineen, ja myös muilta kaivosalueilta on paljastunut vesistöjen pilaantumisia.
Kylylahdessa ympäristöongelmia ei toivottavasti tule, sillä kaivos on esimerkiksi Talvivaaraan verrattuna pieni, eikä kaivos ole avolouhos vaan päämalmeja kuparia ja kobolttia kaivetaan maanalaisissa tunneleissa.
Silti kaivoksen ympäristövaikutuksia on seurattava tarkasti ja mahdollisin ongelmiin puututtava heti. Tässä Kylylahti voi toimia esimerkkinä koko kaivosalalle.
Kylylahden kaivos on merkittävä piristysruiske Polvijärvelle ja maineikkaalle kaivaspaikkakunnalle Outokummulle mutta myös koko Pohjois-Karjalalle. Kaivos työllistää toimintavuosinaan urakoitsijat mukaan lukien jopa toista sataa henkilöä. Malmi viedään rikastettavaksi Kaavin Luikonlahdelle, ja uudelleen käynnistetty rikastamokin työllistää kymmeniä henkilöitä.
Kaivannaisteollisuus on mahdollisuus Pohjois-Karjalalle ja koko Suomelle, kunhan ympäristöasiat hoidetaan huollisesti ja malmin jatkojalostus pidetään mahdollisuuksien mukaan Suomessa.
Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi