Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Pääkirjoitus

Pahan olon selvittämisellä jo kova kiire

  • Karjalainen

Äärimmäiset väkivaltatapaukset ovat tulleet viime aikoina pelottavan tutuiksi muuallakin kuin sodan riivaamissa, ääriainesten ja huumekauppiaiden terrorisoimissa tai poliittista murrosvaihetta elävissä maissa. Maailman mittaluokassa kaikkein hyvinvoivimmat ja järjestäytyneimmät yhteiskunnat ovat saaneet myös kokea kauhistuttavaa väkivaltaa.
Äärimmäisimpänä esimerkkinä ovat tuoreessa muistissa Utøyan saaren tapahtumat Norjassa, mutta myös Suomi on saanut osansa. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat ovat piirtyneet kansakunnan muistiin järkyttävinä ja lukuisia uhreja vaatineina traagisina tapahtumina.

Lauantain vastaisena yönä Suomi joutui näkemään uudenlaisen väkivaltapurkauksen, kun liikehuoneiston katolle asettautunut 18-vuotias nuorimies ampui kivääreillä aukiolle kokoontuneita ihmisiä. Seurauksena oli lauantain tietojen mukaan kaksi kuollutta ja seitsemän haavoittunutta, joista yksi, paikalle tullut naispoliisi on kriittisessä tilassa.

Tapahtuman motiivit ja sekin, liittyikö ampumatapahtumaan muita henkilöitä vai toimiko ampuja yksin, ovat edelleen hämärän peitossa. Ampuja on kuitenkin myöntänyt tekonsa.
Joka tapauksessa Hyvinkään ampumatapaus on jälleen yksi osoitus siitä, että lintukoto-Suomea ei enää ole. Jokelan ja Kauhajoen koulusurmat eivät valitettavasti jääneet yksittäisiksi tapauksiksi.

Hyvinkää muistutti konkreettisesti ympärillämme olevasta pahasta olosta, joka äärimmäisessä tapauksessa voi purkautua ihmishenkiä vaativana väkivallantekona. Hyvinkäällä kuoli nyt kaksi ihmistä, mutta ainekset paljon suurempaan uhrimäärään olivat olemassa.

Välittömästi tapahtuneen jälkeen alkoi luonnollisesti pohdinta, miksi nuori ampui surmatakseen ja mitä olisi ollut tehtävissä, jotta tapahtunut olisi voitu välttää.
Ensimmäiseen kysymykseen vastaus löytynee aikanaan·–·ehkä. On myös mahdollista, että ampuja ei pysty selittämään tekoaan, vaan se on äärimmäinen pahan olon purkaus.
Olisiko tapaus voitu välttää? Ehkä·–·tai sitten ei. Mies teki tekonsa aseilla, joihin hänellä ei ollut lupaa. Kuinka helposti hän sai aseet käsiinsä, selviää aikanaan. Tuhoa voi kuitenkin tehdä muutenkin kuin ampuma-aseilla.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) ehti jo tuoreeltaan vihjata aseiden säilyttämisen tiukentamista. Sekin tie on tutkittava, mutta kaikkien osapuolien näkökohdat huomioiden.
Kiinni hitsatutkaan asekaapit eivät kuitenkaan poista itse ongelmaa. Mistä kumpuaa se paha olo, joka saa nuoren surmaamaan tuntemattomia ihmisiä? Vastauksen saamisella alkaa olla kova kiire.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi