Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Monarkia suosionsa huipulla

  • Karjalainen
Kuningatar Elisabeth II:n valtakauden 60-vuotisjuhlat ovat nostaneet monarkian suosionsa huipulle Isossa-Britanniassa. Osasyynä suosioon on timanttijuhlien harvinaisuus; vain kerran aikaisemmin Isossa-Britanniassa on vietetty valtakauden 60-vuotisjuhlia, yli toistasataa vuotta sitten kuningatar Victorian kaudella.

Suurin syy monarkian suosioon on kuningatar itse. Elisabeth on omalla olemuksellaan ja käyttäytymisellään tasapainottanut hovin kuohuja. Ikäisekseen hyväkuntoinen kuningatar edustaa myös pysyvyyttä yhä levottomammaksi muuttuvassa maailmassa. Hän on koko kansakunnan äitihahmo.

Monarkian tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla. Elisabethin seuraaja kuninkaaksi on hänen epäsuosittu poikansa Charles. Charlesin kruunajaispäivän väistämättä lähestyessä kritiikki verovaroin ylläpidettyä monarkiaa kohtaan kasvaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monarkian säilymisen kannalta oleellinen kysymys on, tarvitaanko kallista, mutta pitkät historialliset juuret omaavaa instituutiota? Jos kansakunnan eheys sitä vaatii, vastaus on kyllä. Isossa-Britanniassa näin saattaa olla. Lisäksi kuningashuone on elävä muistutus brittiläisen imperiumin loiston päivistä. Näin monarkia on myös osa kansallisylpeyttä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa