Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Pääkirjoitus

Provosointiin on syytä vastata vaan ei itse provosoitua

  • Karjalainen
Venäjän asevoimien yleisesikuntapäällikkö, armeijankenraali Nikolai Makarov hämmästytti kuulijoitaan tiistaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä arvostelemalla suorasukaisesti Suomen Nato-yhteistyötä. ”Suomen ja Naton välinen yhteistyö uhkaa Venäjän turvallisuutta. Suomen ei pidä haikailla Naton jäsenyyttä, vaan sen pitäisi mieluummin tiivistää sotilaallista yhteistyötä Venäjän kanssa”, Makarov neuvoi.

Makarovin ukaasit eivät jääneet tähän. Naton ohjuspuolustushanketta arvostellessaan Makarov esitti Venäjän ja Naton etupiirien rajoista kartan, jossa Suomi oli Baltian maiden tapaan luettu Venäjän etupiiriin. Hän myös kyseenalaisti Suomen oikeuden järjestää sotaharjoituksia Itä-Suomessa. ”Ketä vastaan ne oikein on suunnattu”, Makarov tivasi.

Suomen ulkopoliittinen johto reagoi juuri sillä tavoin kuin heidän oli ensi alkuun suotavaakin reagoida: presidentti Sauli Niinistö ei noteerannut koko asiaa, ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kuvasi Makarovin lausuntoja vapaamuotoiseksi ääneenajatteluksi eikä Venäjän kannaksi, ja puolustusministeri Stefan Wallin (r.) tähdensi Suomen tekevän turvallisuuspoliittiset arvionsa ja ratkaisunsa ”itse ja itsenäisesti”.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

On päivänselvä asia, että venäläisen kenraalin puuttuminen Suomen oikeuteen järjestää sotaharjoituksia omalla alueellaan sekä Suomen sijoittaminen kartalla Venäjän etupiirialueeseen on tahallinen provokaatio, jolla halutaan testata, kuinka Suomessa tällaisiin heittoihin reagoidaan. On oikein, että sen merkitystä vähätellään – se kertoo paranemisesta vanhoista Venäjä-traumoista – mutta aivan kuoliaaksi tätä provokaatiota ei silti pidä vaieta.

Vaikka vapaassa maassa myös vieraat saavat lausua mielipiteitään vapaasti, ei korkea-arvoinen upseeri voi silti lasketella minkälaista lööperiä tahansa ilman mitään seuraamuksia. Niinistön toivoisi myöhemmin keskustelevan asiasta kollegansa Vladimir Putinin kanssa ja tekevän asiasta myös julkisesti selkoa.

Makarovin lausunnosta ei pidä silti pelästyä. Venäjän kielteinen kanta Suomen mahdolliseen Nato-jäsenyyteen on hyvin tiedossa, ja hyvä naapuruussuhde mahdollistaa myös suorasanaisen keskustelun.

Makarovin lausunto ei liioin ole uhka. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) kiteytti asian hyvin: paljon suurempi uhka on se, että Suomi on omatoimisesti ajamassa puolustustaan alas.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa