Tiistai, 29.9.2020 
Mika, Mikko, Miika
Pääkirjoitus

PKN ravistelee ennakkoluuloja romukoppaan

  • Karjalainen
Tänään on kehitysvammaisten itsetunnolle yksi merkittävimmistä päivistä Suomessa ja jopa Euroopan laajuisesti, kun Suomea Euroviisuissa edustava punk-bändi Pertti Kurikan Nimipäivät (PKN) esiintyy Euroviisujen ensimmäisessä semifinaalissa.

Bändin kappale Aina mun pitää kestää vain alle kaksi minuuttia, mutta nuo muutamat kymmenet sekunnit ovat jo nyt ehtineet ravistella niin Suomen kuin kansainvälisten tiedotusvälineiden kautta Euroopan ja muunkin maailman ennakkoluuloja kehitysvammaisista.

Kehitysvammaisuus on kertaiskulla ponnistanut niin sanottujen terveiden yhteiskunnan marginaalista satojen miljoonien ihmisten tietoisuuteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Samalla Suomen kansa osoitti PKN:n viisuedustajakseen valitessaan sellaista ennennäkemätöntä ennakkoluulottomuutta, mihin meidän valitsemillamme päättäjillä on vielä pitkä matka.

Suomea pidetään ihmisoikeuksien mallimaana, mutta siitä huolimatta yli 150 maan allekirjoittama YK:n yleissopimus vammaisten oikeuksista on Suomelta yhä ratifioimatta.

Toiveissa kuitenkin on, että eduskunnan jo hyväksymä vammaissopimus voidaan vahvistaa tämän vuoden puolella, kunhan kehitysvammalakiin tehdään tarvittavat muutokset itsemääräämisoikeuden rajoittamiseen. Se, että vielä 2010-luvulla kehitysvammaislaissa ei ole määritelty, kenen päätöksellä kehitysvammaisten perusoikeuksia voidaan rajoittaa, kertoo tältä osin lainsäädäntömme takapajuisuudesta.

Pertti Kurikan Nimipäivien punk-aatteen mukaisesti satakymmenen lasissa tekemä ennakkoluulojen ravistelu on tervetullut tuulahdus entistä tasa-arvoisemman ihmiskunnan puolesta.

Varsinkin itäisen Euroopan maiden suhtautuminen kehitysvammaisuuteen on ollut asian poissulkeva. Poissa silmistä, poissa mielestä ei enää toimikaan miljoonien silmäparien saadessa todistaa kehitysvammaisten muusikoiden energian.

Kilpailua seuraaville eri maiden kehitysvammaisille PKN on äärimmäisen rohkaiseva esimerkki ja esikuva. Elämän ei tarvitse olla pelkkää laitoksen seinien tuijottelua.

Kävipä viisumenestyksen kanssa miten tahansa, PKN:n nelikko on jo nyt näyttänyt, että oikeilla tukitoimilla tie maailman suurimmillekin estradeille on avoin. Monille kehitysvammaisille riittäisi kuitenkin saman toiveen toteutuminen kuin kaikille muillekin: mahdollisuus käydä ovesta sisään omaan kotiin ja mennä oikeisiin töihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi