Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Pääkirjoitus

Ranska kulkee vastavirtaan

  • Karjalainen
Ranskan uusi sosialistipresidentti Francois Hollande ei aikaile vaalilupaustensa toteuttamisessa. Ranskan hallitus laskee pisimpään työelämässä olleiden eläkeikää 62 vuodesta 60 vuoteen. Muutos tulee voimaan marraskuussa, ja se koskee niitä, joiden työura on kestänyt jo yli 41 vuotta.

Näin Hollande otti sulan hattuunsa juuri ennen tänä viikonloppuna pidettävää parlamenttivaalien ensimmäistä kierrosta.

Eläkeiän laskeminen on näpäytys myös Hollanden edeltäjälle Nicolas Sarkozylle, joka toteutti vuonna 2010 epäsuositun eläkeuudistuksen nostamalla eläkeiän 62 vuoteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaalilupausten varjossa Ranska kulkee nyt vastavirtaan Euroopassa, jossa kaikkialla vaaditaan julkisen talouden säästöjä ja vyönkiristystä. Sitä tarvittaisiin myös Ranskassa, jossa julkinen talous on pahasti alijäämäinen.

Hollande on luvannut tasapainottaa maan talouden vuoteen 2017 mennessä. Alku ei näytä lupaavalta muutoin kuin poliittisesti. Kalastelemalla ääniä sosialisteille Hollande voi estää äärioikeiston ja -vasemmiston nousun merkittävään asemaan parlamentissa. Presidentinvaalit uumoilivat ääriryhmille ryntäystä parlamenttiin, sillä kannatus vaalien toisella kierroksella kohosi 30 prosentin tuntumaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa