Torstai, 9.4.2020 
Elias, Eelis, Eeli
Pääkirjoitus

Valheellinen lobbaus ei saa vaikuttaa valtioneuvostossa

  • Karjalainen
Itä-Suomen yliopistosta Joensuusta valmistui viime vuonna viisi oikeustieteitä opiskellutta tohtoria ja 50 maisteria. He eivät kuitenkaan saa käyttää oikeustieteen maisterin titteliä vaan joutuvat hakeutumaan työmarkkinoille hallintotieteiden maistereina eivätkä voi työllistyä tuomareina ja asianajajina.

Oikeustieteen laitosta on rakennettu Joensuuhun parikymmentä vuotta. Alan professoreita Joensuussa on kymmenen ja muuta henkilökuntaa viitisentoista. Yliopiston omista resursseista on päätetty irrottaa hiukan lisävoimaa niin, että vuonna 2015 oikeustieteen alan professoreja olisi vielä kaksi enemmän.

Vihdoin nyt alkukesästä valtioneuvoston odotetaan tekevän lopullisen päätöksen oikeustieteen tutkinnonanto-oikeudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Valtioneuvostolla on suurempiakin asioita ratkottavanaan kuin se, minkä nimisiä maistereita oikeustieteellisen loppututkinnon suorittaneet ovat. Opetusministeri Jukka Gustafssonin (sd.) myönteisen kannan jälkeen lopullisen nuijankopautuksen pitäisi olla muodollinen.

Pääkaupunkiseudulla on kuitenkin aloitettu –  jälleen Helsingin Sanomien voimakkaalla sivustatuella – voimakas ja valheellinen lobbaus Itä-Suomen yliopistoa vastaan. Yhtä lailla hakoteillä ovat muiden yliopistojen ainejärjestöt sekä Akava. Ne näyttävät saaneen kelkkaansa valtiovarainministeriön (HS, 8.6.).

Tutkinnonanto-oikeus ei lisää oikeustieteen alan opetuspaikkoja eikä vie resursseja muiden yliopistojen oikeustieteen opetukselta. Valtion kukkarollakaan ei käydä, vaan kaksi lisäprofessuuria rahoitetaan Itä-Suomen yliopiston varoista.

Kyseessä on nyt vielä härskimpi pääkaupunkiseudun peli kuin Lääkelaitos Fimean alueellistamisessa – mistään alueellistamisestahan nyt ei ole kyse, vaan toiminta ja tekijät ovat Joensuussa. Kyse on tittelistä ja opiskelijoiden tasa-arvosta. Helsingin yliopiston lisäksi muut oikeustieteellistä opetusta antavat yliopistot on saatu mukaan kampanjaan.

Juristiopiskelijoilla on vielä opittavaa tuomarin työn vaatimasta tarkkuudesta ennen kuin he astuvat oikeuden palvelijoiksi, niin väärin ja valheellisin perusteluin he vastustavat Joensuun tutkinnonanto-oikeutta.

Akava ja Lakimiesliitto kulkevat Lääkäriliiton viitoittamalla polulla perusteluissaan. Niiden osaltaan kyse on kylmästi siitä, että virkoihin pätevien määrä halutaan pitää niukkuuden puolella ja siten hilata palkkatasoa ylöspäin.

Vaikka valtiovarainministeriö on tullut huijatuksi, valtioneuvosto ei saa langeta samaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa