Sunnuntai, 29.3.2020 
Joni, Joonas, Jouni
Pääkirjoitus

Kontiorannan alue suuri mahdollisuus koko seudulle

  • Karjalainen
Joensuun kaupunkiseudun vakaa asuntorakentamisen kasvu jatkuu myös tulevina vuosina (Karjalainen, 9.6.). Perheitä kiinnostaa yhä enemmän mahdollisuus oman kodin rakentamiseen lähelle kaupunkikeskuksen palveluja ja mahdollisuuksia.

Onneksi siihen on runsaasti mahdollisuuksia niin Joensuussa, Kontiolahdessa kuin Liperissäkin. Huolellinen ja kauas katsova maankäytön suunnittelu avaa ja määrittää rakentamisen kasvusuunnat. Suunnittelussa korostuu seudun kuntien yhteistyön tärkeys, jotta saadaan syntymään järkeviä asumisen aluekokonaisuuksia.

Uusin suuri mahdollisuus koko seutukunnalle on Kontiorannan varuskunnan alue. Varuskunnan lakkautuksen perumista on turha haikailla, joten nyt pitää katsoa rohkeasti eteenpäin. Kontiorantaan Höytiäisen rantamaille syntyy kiinnostava ja vetovoimainen asuntoalue, jos niin päätetään tehdä. Se on samanlainen kuin Ylämyllyn varuskunnan maille suunnitelmallisesti toteutettu Jyrinkylä, jopa vielä parempi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuten Jyrinkylässä niin myös Kontiorannassa voisi hyödyntää varuskunnan rakennuksia, kun sitten aikanaan järjestetään uuden asuntoalueen päivähoito-, koulu- ja terveyspalveluja. Samalla on luontevaa kehittää kokonaisuutena Kontioniemen ja Kontiorannan alueita.

Käytännössä menee helposti kymmenen vuotta ennen kuin Kontiorannan rakentamisessa päästään kunnolla liikkeelle. Niin kävi Jyrinkylässäkin. Kymmenen vuoden päästä maailma ympärillämme on erinäköinen kuin nyt.

Kun esimerkiksi ajatellaan näköpiirissä häämöttäviä kuntarakenteen muutoksia, niin Kontiorannan alueen suunnittelu ja toteutus on nähtävä alusta asti mieluummin seudullisena kuin yhden kunnan hankkeena.

Joensuun asuntorakentaminen kasvaa lähivuodet Pielisjoen itäpuolella Karhunmäen ja Reijolan suuntaan, samoin Multimäen pelloille kohti Kulhon kylää. Sen jälkeen seuraava laajenemissuunta on Iiksenvaaran alue. Nämä turvaavat lyhyen tähtäimen tonttitarjonnan, mutta pitemmälle pitäisi nähdä ja päästä.

Luonteva suunta olisi kasvattaa tehokkaasti yhteen Joensuun Marjalan sekä Liperin Lautasuon ja Ylämyllyn asuntoalueet. Puheet nauhakaupungista ovat jääneet puheiksi, mutta mahdollisuus on yhä olemassa. Samoin nykyiset kuntarajat estävät Onttolan ja Pilkon asuntorakentamisen järkevän lisäämisen.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa