Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Espanjan piikkiä ei vain voi panna kiinni

  • Karjalainen
Euroopan unionilla ei ole nyt mitään muuta vaihtoehtoa kuin kestää se, mitä sen ei missään tapauksessa pitänyt kestää: Espanjan romahtamista tukea saavien maiden joukkoon. Euroalueen neljänneksi suurin talous ei selviä ilman ulkopuolista apua.

Espanja korostaa, että sen ongelmat ovat aivan erilaisia kuin aiemmin tukea saaneiden Kreikan, Portugalin ja Irlannin, eikä kriisissä ole valtiontalous vaan suurpankit. Kyse olisi näin samantapaisesta pankkikriisistä kuin Säästöpankkien romahduksessa Suomessa 1990-luvulla. Niin Espanjan tilanteesta nyt kuin Suomen tilanteesta tuolloin tiedetään, että rahoituslaitosten ohella myös valtio on helisemässä.

Samoin tiedetään, että Kreikassa, Portugalissa ja Irlannissa – ja niin kuin pelättävissä on – pian Kyproksella, kyse ei ole vain hallituksen ja veronmaksajien rahojen loppumisesta vaan mitä suurimmassa määrin pankkien kriisistä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nyt Espanja on kuitenkin pakko pitää pystyssä, sillä palon ei voi antaa levitä Italiaan. Jälleen vakuutetaan, että sitä euroalue ei enää kestäisi. Luultavasti ei kestäisikään, vaan silloin käsillä olisi euron hajoaminen vähintäänkin kahtia eli pohjoisen vahvaan ja etelän heikkoon euroon. Sitä ei kestäisi ilman vakavia seurauksia pohjoinenkaan.

Jälkiviisastelu on nyt helppoa, vaikka vahingoniloon ei ole varaa sen enempää Suomen kuin muidenkaan maiden oppositioilla. Housut ovat kastuneet kaikilta, ja pakkanen paukkuu. Sitä, mitä seuraavaksi tapahtuu, ei tiedä kukaan – eikä edes sitä, osoittautuvatko nyt tehtävät operaatiot lopulta oikeiksi vai vääriksi.

Suomen opposition ”piikki kiinni” -retoriikka ei nyt riitä. Perussuomalaisten Timo Soinilla ja keskustan suoraan tuleen astuvalla uudella puheenjohtajalla Juha Sipilällä on oltava syvällisempää sanottavaa. Suunsoiton aika on ohi.

Suomella ei ole muuta vaihtoehtoa kuin olla mukana ja toivoa, että markkinat tyytyvät lupaukseen pysyvän vakausrahaston tuesta sen jälkeen, kun systeemi toimii.

Joka tapauksessa totuus on, että suomalaiset ovat toistaiseksi suorastaan hyötyneet eurooppalaisesta katastrofista.

Euron arvon heikkeneminen on helpottanut vientiä, mitä ei voi väheksyä juuri nyt, kun vienti muuten takkuaa. Jopa työttömyys on pysynyt aisoissa, vaikka siitä suurin kiitos kuuluukin ikäluokkien pienenemiselle.

Työpaikkansa säilyttäneet ovat suorastaan juhlineet, koska korot ovat ennätysalhaalla, ja tätä menoa pysyvätkin alhaalla pitkään.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa