Lauantai, 28.3.2020 
Armas
Pääkirjoitus

Halla-aho rikkoo sovinnaisuuden rajoja jyrkästi

  • Karjalainen
Perussuomalaisten kansanedustajan ja eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon äärimmäisen vähättelevä ja halveksuntaa osoittava lausunto korkeimmasta oikeudesta on nostanut miehen jälleen otsikoihin.

Viime viikon perjantaina KKO tuomitsi Jussi Halla-ahon vuonna 2008 julkaistusta blogikirjoituksesta 50 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kirjoituksessa kritisoitiin herjaavalla ja loukkaavalla tavalla islaminuskoa ja somaleita ihmisryhmänä.

Maanantaina hän antoi saamastaan tuomiosta tiedotteen, jossa hän kuvainnollisesti veti korkeimman oikeuden arvovallan maan ylimpänä oikeusasteena vessanpöntöstä alas.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Halla-ahon mielestä KKO:n päätöstä ei kannata pitää ”minään taivaallisena totuutena”, koska se on vain muutaman ihmisen henkilökohtainen tulkinta asiasta (Karjalainen, 12.6.).

Maan ylimmän lainsäädäntöelimen eduskunnan jäsenenä ja vieläpä ulkomaalais- ja maahanmuuttoasioista vastaavan hallintovaliokunnan puheenjohtajana annettu lausunto on ennenkuulumaton ja oikeutta väheksyessään jopa pöyristyttävä.

Lausunnollaan Halla-aho asettui yksiselitteisesti oikeuslaitoksen yläpuolelle, mikä sekin on kansanedustajalle ennennäkemätöntä toimintaa.

Eduskunnan arvovaltaa koetellaan nyt isolla kädellä, kun Halla-aho ilmoitti maanantaina, ettei aio erota hallintovaliokunnan johdosta. Jo perjantaina perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini pesi kätensä sopasta jättämällä sen hallintovaliokunnan ja eduskunnan arvioitavaksi.

Näin käykin. Kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat koolla keskiviikkoaamuna ja sen jälkeen eduskunnan puhemiesneuvosto keskustelee Halla-ahon asemasta.

Keitto on kuohahtanut jo sen verran yli, että eduskunnalle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin siirtää Halla-aho pois hallintovaliokunnan johdosta, ellei hän itse siihen kykene.

Eduskunnan on erottaminen tehtävä, koska Timo Soinista ei siihen ole. Soinille Jussi Halla-ahosta on tullut perussuomalaisten ryhmässä kaikkien kiviriippojen äiti, joka hiertää jalassa, mutta jota hän ei uskalla potkaista irti. Taustalla kummittelee pelko puolueen hajoamisesta.

Kuntavaaleihinkaan ei ole enää kovin montaa kuukautta aikaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa