Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Kuntavaalit testaa jytkyn kestävyyden

  • Karjalainen
Poliittisten puolueiden kannatuksessa käy Pohjois-Karjalassa voimakas kuhina, kun syksyn kuntavaaleihin on aikaa enää runsaat neljä kuukautta. Kannatusmuutoksia katsottaessa yksi asia näyttää kutakuinkin varmalta: perussuomalaiset pääsevät juhlimaan Pohjois-Karjalassa vaalivoittoa verrattuna neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin.

Kysymys kuuluu enää, kuinka suuri kannatuksen nousu on, sillä eduskuntavaalien ja sen jälkeisen innostuksen jytky on sulamassa kovaa vauhtia.

Tämä käy ilmi Karjalaisen Tietoykkönen oy:llä teettämästä maakunnallisesta puoluekannatusmittauksesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kyselyn mukaan perussuomalaisten kannatus on nyt 15,2 prosenttia, kun se oli vuoden 2008 kuntavaaleissa 6,0 prosenttia. Valtuutettuja Pohjois-Karjalan kuntien valtuustoihin on siis tulossa perussuomalaisille roppakaupalla lisää, mikäli kannatus pysyy kyselyn tasolla.

Pysyykö se, nähdään seuraavien kuukausien aikana. Niin valtakunnallisesti kuin maakunnallisestikin kannatustrendi on nimittäin ollut viime kuukausina häkellyttävän voimakkaasti laskeva.

Karjalainen mittautti puoluekannatuksen edellisen kerran ennen presidentinvaaleja lokakuussa. Tuolloin perussuomalaiset oli ponkaissut Pohjois-Karjalan suurimmaksi puolueeksi tasan 27 prosentin kannatuksellaan. Siitä on tultu melkoista liukua alas.

Kannatuksen laskulle on varmasti monia syitä: kansalaiset saattavat olla väsyneitä puolueen eurokritiikkiin, puheenjohtaja Timo Soini on pysytellyt jopa huomiota herättävän näkymättömissä, eivätkä muutaman perussuomalaisen kansanedustajan ylilyönnitkään voine olla vaikuttamatta.

Perussuomalaisten ohella kyselyn tuloksissa huomio kohdistuu keskustaan. Lokakuussa keskustalle mitattiin Pohjois-Karjalassa vain 20,2 prosentin kannatus. Nyt luku oli 27,4 prosenttia. Kysely tehtiin ennen keskustan puoluekokousta.

Näyttää siltä, että muuttoliike perussuomalaisista takaisin keskustaan suuntaan on nyt voimakasta.

Tappiota edellisiin kunnallisvaaleihin (kannatus 32,3 %) kysely tässä vaiheessa tosin keskustalle povaa, kuten 3,3 prosenttiyksikön virhemarginaalilla SDP:llekin (kysely 25,8 %, vaalit 2008 29,7 %). Kokoomuksen vakaata noin 14 prosentin kannatusta sen sijaan ei näytä hetkauttavan mikään kumpaankaan suuntaan.

Joka tapauksessa ennen vaaleja ovat odotettavissa erittäin mielenkiintoiset kuukaudet. Kuten viime aikoina on nähty, betoniin ei puoluekannatuksia voi valaa. Isotkin muutokset ovat edelleen mahdollisia. Se jos mikä lisää kiinnostusta politiikkaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa