Maanantai, 1.6.2020 
Teemu, Nikodemus
Pääkirjoitus

Nokian matokuuri maksaa jälleen tuhansia työpaikkoja

  • Karjalainen
Matkapuhelinyhtiö Nokia ei ole enää entisensä. Entisensä se ei ole ollut aikoihin, kun niin Nokian puhelimien myyntikäyrät, niitä seuraava yhtiön osakekurssi ja näitä molempia markkinatalouden lakien mukaisesti seuraavat tuotantolaitosten ja työntekijöiden määrät ovat viime vuosien aikana tulleet syöksylaskulla alas.

Maailman matkapuhelinmarkkinoita aikanaan suvereenisti hallinneen suomalaisyhtiön uusia pohjia koputeltiin monella rintamalla torstaina, kun 56  000 työntekijän yhtiö ilmoitti massiivisista 10  000 työpaikan vähennyksistä maailmanlaajuisesti.

Mikä pahinta, Suomen noin 9  000 työpaikasta leikataan peräti 3  700 kappaletta, joista 850 työpaikkaa kohdistuu kokonaan lakkautettavan Salon tehtaan kontolle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi aikakausi suomalaisen elektroniikkateollisuuden historiassa tulee näin päätökseensä. Vielä neljä vuotta sitten Salossa työskenteli yli 5  000 nokialaista.

Kaikkien irtisanomisuutisten keskellä Nokia antoi myös tulosvaroituksen, mikä syöksi Nokian osakkeen jo alle kahden euron. Kauaksi on tultu 60 euron huippuhinnoista.

Noita lukuja tarkasteltaessa ollaan kaukana tilanteesta, jossa torstain olisi voinut sanoa olevan Nokialle toivoa täynnä. Näin yhtiön kannalta haluaa kuitenkin ajatella, sillä muuta suuntaa selviytyäkseen Nokialla ei ole kuin ylöspäin.

Suunnanmuutosta haetaan myös johtajavaihdoksilla ja karsimalla rönsyjä esimerkiksi luksuspuhelin Vertun myynnillä.

Stephen Elopin aikana Nokia on käynyt läpi historiansa kovinta matokuuria, jonka positiivisten vaikutusten soisi lopultakin ilmaantuvan.

Nokian kassan huvetessa huimaavaa vauhtia olivat näin massiiviset irtisanomiset mitä ilmeisimmin pakon sanelema teko uhkaavan vararikon välttämiseksi. Se ei kuitenkaan lohduta tämän laskun maksavia irtisanottavia, joiden työllistymistä on niin Nokian kuin yhteiskunnankin tuettava kaikin mahdollisin keinoin.

Työ ei ole helppo, koska saman alan töitä Suomesta ei noin suurelle määrälle ihmisiä löydy. Kaikki on kuitenkin tehtävä, koska sitä osaamispotentiaalia, jota Nokia on Suomeen kasvattanut, ei yksinkertaisesti ole vara hukata.

Yksittäisistä paikkakunnista muutaman viime vuoden aikana eniten kärsineelle Salolle haasteet ovat valtaisat. Kaupunki on elänyt käytännössä Nokian varassa. Nyt tuota turvaa ei enää ole.

Elämä kuitenkin jatkuu. Kontiolahtelaiset ja joensuulaiset muistavat hyvin Perloksen kohtalon. Yli tuhannen työpaikan äkkimenetys tuntui maailmanlopulta. Sitä se ei kuitenkaan ollut. Oikeilla tukitoimilla ja ihmisten yritteliäisyydellä siitäkin selvittiin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa