Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
Pääkirjoitus

Wallinille kuuluu nyt myös kiitos laajakatseisuudesta

  • Karjalainen
Puolustusvoimien palvelukeskus perustetaan Joensuun seudulle, näillä näkymin Kontiolahteen, jossa sille on tarjolla Lehmosta poliisilaitokselta vapautuvat entisen Perloksen kiinteistön tilat. Asia varmistui eilen, kun puolustusministeri Stefan Wallin (r.) vahvisti olevansa Joensuun kannalla.

Wallin kertoi jo torstaina Karjalaiselle (Karjalainen, 15.6.), että myös hänen valintansa on Joensuu. Puolustusministeri tähdensi, että alun perin puolustusvoimat esitti palvelukeskuksen sijoittamista Tuusulaan ja sen lisäksi vaihtoehtoina olivat Kouvola ja Jyväskylä ja ettei Joensuu olisi noussut edes selvitettävien sijaintipaikkakuntien listalle ilman hänen ”poliittista ohjaustaan”.

Tästä poliittisesta ohjauksesta Wallinille kuuluu kiitos. Taustalla tässä Wallinin kommentissa on se, että häntä arvosteltiin poliittisesta ohjauksesta päätettäessä lakkautettavista varuskunnista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tämä pieni piikittely Wallinille sallittakoon. Wallinia arvosteltiin kohtuuttomasti kielipolitiikan painottamisesta varuskuntaratkaisuissa, kun kävi ilmi, että hän oli pyyhkinyt Dragsvikissa sijaitsevan ruotsinkielisen varuskunnan toimenpidelistalta sillä perusteella, että tällä hallituskaudella haluttiin tarkastella vain vuoteen 2015 ulottuvia ratkaisuja. Puolustusvoimienkaan kaavailussa Dragsvik ei kuulunut tämän hallituskauden asialistalle.

Samalla on kuitenkin muistutettava Wallinille, että juuri tämänkaltaista poliittista kokonaistarkastelua Pohjois-Karjalassakin häneltä ja koko hallitukselta toivottiin, kun päätettiin lakkautettavista varuskunnista. Puolustusvoimat tarkasteli varuskuntaverkostoa ahtaasti omasta näkökulmastaan sivuuttaen kattavan varuskuntaverkoston merkityksen maanpuolustushengelle, eikä sen voinut olettaakaan pohtivan aluetaloudellisia näkökulmia.

Palvelukeskus sopii ja kuuluu oikeutetusti Joensuun seudulle. Noin 200 työpaikkaa kompensoi niitä menetyksiä, joita prikaatin lakkauttaminen ja muut valtiovallan toimenpiteet ovat Pohjois-Karjalaan tuomassa tai jo tuoneet. Joensuun seudulla on myös näyttöä tämänkaltaisesta osaamisesta ja osaavaa työvoimaa uuteen palvelukeskukseen.

Päätös on osoitus myös siitä, että pohjoiskarjalaisten yhteinen ponnistelu ei mennyt hukkaan. Wallinin mukaan erityisesti joensuulainen eduskunnan varapuhemies Pekka Ravi (kok.) käänsi hänen päätään Joensuun hyväksi. Tämä yhteinen rintama - poliittisen paineen luominen suoraviivaisesti sekä rakentava työ taustalla - tuotti nyt esimerkillistä tulosta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa