Torstai, 23.11.2017 
Ismo
Pääkirjoitus

Yhteinen urakka syksyksi

  • Karjalainen
Maakunnallisen mielipidekyselyn (Karjalainen tänään) hätkäyttävä tulos kertoo, että vain joka toinen pohjoiskarjalainen aikoo varmasti äänestää lokakuun kuntavaaleissa. Tulos on linjassa kaksien edellisten kuntavaalien äänestysprosenttien kanssa.

Niissäkään luvuissa ei ollut hurraamista, sillä maakunnan äänestysaktiivisuus on jäänyt häpeällisesti koko maan lukuja selvästi pienemmäksi ainakin viimeisissä seitsemissä vaaleissa. Nyt ei riitä, että kehitys yritetään kääntää, vaan se täytyy kääntää - yhdessä.

Puolueiden ja ehdokkaiden on löydettävä uusiakin keinoja, kuinka tehdä paikallisista vaalikysymyksistä niin kiinnostavia, että äänioikeutettu ei voi jättää äänestämättä.

Kiinnostavuuteen on hyvät eväät, sillä vaalien teemoja ovat päivähoito-, koulu- ja sote-palvelujen turvaaminen lähipalveluina, kuntien talouden romahduksen uhka ja kuntaliitokset. Ne ovat suuria, kaikkia koskettavia aiheita ja asioita. Keskusteluun kaivataan ja tarvitaan uutta ajattelua, samoin lisää nuorten ja naisten ääntä.

Kyselyn tulos kertoo myös, että yli puolet voisi äänestää mieluista ehdokasta tämän puoluekannasta riippumatta. Se tuo kiinnostusta ehdokkaiden hakuun.