Lauantai, 20.4.2019 
Nella, Lauha
Pääkirjoitus

Ei mitään uutta auringon alla

  • Karjalainen
Britannian pääministerin David Cameronin vaatimukset maan EU-suhteen kehittämiseksi eivät tuoneet mitään uutta auringon alle. Britannia on ikiaikaisen unionipolitiikkansa vanki ja haluaa poimia rusinat EU-pullasta.

Cameron haluaa euron ulkopuolisten maiden aseman turvaamisen sisämarkkinoilla samaan aikaan, kun komissiolla on työn alla Euroopan raha- ja talousliiton tiivistäminen. Sisämarkkinat Cameron haluaa kilpailukykyisemmiksi sääntelyä väljentämällä.

Kompastuskivenä Britannian ja EU:n välisissä neuvotteluissa tulee olemaan Britannian halu rajoittaa EU-kansalaisten maahanmuuttoa. Se tarkoittaa entisistä Itä-Euroopan maista Britanniaan suuntautuvaa muuttoa. Vaatimus sotii EU:n perusvapauksia ja syrjintäkieltoa vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Cameron haluaa lisäksi lisätä kansallisten parlamenttien roolia unionin päätöksenteossa, mitä demokratiavajeesta kärsivässä EU:ssakaan ei vastusteta.

Cameronin konservatiivihallitus järjestää EU-jäsenyydestä kansanäänestyksen vuoden 2017 loppuun mennessä. Kansanäänestykseen saakka Cameron istuu kahdella tuolilla. Toisaalta hänen on kotimaassaan vakuutettava kansalaiset EU-jäsenyyden eduista, toisaalta hänen on EU-kabineteissa esitettävä tiukkalinjaista EU-kriitikkoa, joka on valmis irrottamaan maansa EU:sta.