Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Pääkirjoitus

Suomi on nyt pakotettu olemaan tiukka

  • Karjalainen
Suomen ja Venäjän välinen kiista turvapaikanhakijoista ei ratkennut alkuunkaan tiistaina, kun maiden sisäministerit Petteri Orpo (kok.) ja Vladimir Kolokoltsev tapasivat Suomessa. Orpo oli tapaamisen jälkeen kannanotoissaan hyvin varovainen. Hänen mukaansa keskustelut sujuivat hyvässä hengessä, mutta mitään konkreettista ratkaisua kiistaan Orvolla ei ollut kerrottavanaan.

Suomeen on saapunut viime kuukausina Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemien kautta noin tuhat turvapaikanhakijaa, joilla ei ole ollut Schengen-viisumia. Aiemmin Venäjä on estänyt tällaisten tulijoiden tulon Suomeen, mutta nyt sen linja on muuttunut.

On saatu jopa näyttöä siitä, että Venäjällä järjestetään viranomaisten toimesta tai ainakin heidän sitä estämättä turvapaikanhakijoiden kuljetuksia Suomen rajalle ja että näihin kuljetuksiin on luotu jonkinlainen lupa- ja vuorojärjestelmä. Myös presidentti Sauli Niinistö on ilmaissut tästä ihmetyksensä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen pitää olla tässä asiassa tiukka ja vaatia Venäjää noudattamaan sen kanssa solmittua rajajärjestyssopimusta sillä tavoin kuin se on sitä aiemminkin noudattanut. Jollei näin tehdä, Venäjältä voi tulla hallitsemattoman suuri turvapaikanhakijoiden vyöry kaikille Suomen ja Venäjän välisille raja-asemille. EU:n ja Venäjän välisen takaisinottosopimus mahdollistaa myös Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden palautuksen, mitä kuuluu nyt soveltaa. Toki selvästi hädänalaisia on autettava eikä heitä voida ajaa pois, mutta pääsääntöisesti Venäjää on pidettävä turvapaikanhakijoille turvallisena maana.

Suomi on nyt joutunut maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Venäjän ja EU:n välisen kriisin pelinappulaksi. Venäjä käyttää koko Eurooppaa koettelevaa turvapaikanhakijoiden vyöryä hyväkseen lyödäkseen kiilaa EU:n rintamaan erityisesti Ukrainan sodan takia käyttöön otettujen pakotteiden vuoksi.

Suomi on nyt pakotettu käymään kahdenvälisiä neuvotteluja Venäjän kanssa, mikä Venäjän tavoite on. Sen voi nähdä kuitenkin myös myönteisenä mahdollisuutena löytää keinoja Venäjän ja EU:n välisten jännitteiden purkamiseen.

Tänään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa venäläiskollegansa Dmitri Medvedevin Pietarissa. Todennäköisesti siinäkään tapaamisessa ei ratkaisua kiistaan löydy, vaan asia on ratkaistava valtionpäämiestasolla. Se on luontevintakin, kun pääministeri johtaa ahtaasti EU-politiikkaa mutta presidentin liikkumatila on ulkopolitiikassa tätä suurempi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi