Sunnuntai, 11.4.2021 
Minea, Verna
Pääkirjoitus

Nuorilla vino asenne huumeisiin

  • Karjalainen
Hyviä, huonoja ja huolestuttavia tuloksia Suomen nuorista saatiin maanantaina, kun julkistettiin eurooppalainen koululaistutkimus 15-16-vuotiaiden päihteiden käytöstä ja asenteista päihteisiin.

Nuorten säännöllinen tupakointi ja humalahakuinen juominen ovat edelleen vähentyneet niin kuin jo vuosia. Tupakointi ja juominen ovat kuitenkin yhä liian yleistä, kun otetaan huomioon, että 15-16-vuotiaat ovat lapsia tai nuoria, joiden ei kuulu laillisesti saada haltuunsa mitään päihteitä, saati käyttää niitä. Jos käytön halutaan jatkossakin vähenevän, tupakkatuotteiden ja alkoholijuomien saatavuutta on vaikeutettava, ei helpotettava ja höllennettävä. Hintapolitiikka puree nuorten valintoihin.

Jotta myönteisesti vähentynyt nuorten juominen saataisiin siirtymään myös vanhempiin ikäluokkiin, pitää selvittää, mistä on oikein kyse. Miksi nuoret juovat vähemmän? Tutkimustietojen mukaan nuoret liikkuvat entistä vähemmän ja lihovat enemmän, joten terveellisempi elämäntapamuutos tuskin selittää kehitystä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka tupakointi on vähentynyt, nuuskan käyttö ja sähkötupakan imeskely ovat lisääntyneet. Yhä useampi nuori on kokeillut vesipiippuakin. Tieteellisten tutkimusten mukaan nuuska, sähkötupakka ja vesipiippu ovat vähintään yhtä vaarallisia terveydelle kuin perinteinen tupakka, ellei vaarallisempiakin. Jos käytön kasvua halutaan jarruttaa, viestiä nuorille on terävöitettävä nikotiinin vaaroista ja salakavalasta nikotiiniriippuvuudesta.

Erityisen huolestuttavaa on, että peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset näkevät aiempaa vähemmän riskejä etenkin kannabishuumeen kokeilussa. Nuorten huumekokeilut eivät ole lisääntyneet, mutta asenne huumeisiin vaikuttaa muuttuneen. Lieventynyt asenne voi tutkijoiden mukaan ennakoida myöhempää kannabiksen käytön yleistymistä.

Nuorten tupakointi ja juominen vähenevät, mutta jos samalla huumemyönteisyys lisääntyy, vie kehitys vinoon suuntaan.

Elämä on parasta huumetta, sanotaan. Silti nuorten muuttunut arjen elämäntapa voi sisältää muitakin terveysriskejä, joiden seurauksia ei vielä välttämättä osata ennakoida. Nuoret nukkuvat aiempaa vähemmän. Perinteisestä vuorokausirytmistä kiinnipitäminen on vaikeaa. Aikaa vietetään entistä enemmän tietokoneen äärellä ja mobiililaitteiden parissa kuulokenapit korvilla ympäri vuorokauden. Liian monet nuoret elävät omassa kuplassaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi