Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Pääkirjoitus

Vielä ollaan toiveiden varassa

  • Karjalainen
Syyrian sodassa on juuri nyt jotain liikahtamassa, mutta toinen asia on, riittääkö liikahdus todelliseen tulitaukoon, saati rauhaan. USA:n ja Venäjän ilmoitus lauantaina alkavasta tulitauosta on kuitenkin askelta vakaampi signaali kuin edellinen ilmoitus osittaisesta tulitauosta, joka ei ilmoitetussa aikarajassa toteutunutkaan.

Se, että Venäjä on tällä kertaa mukana suunnitelmassa, on tietysti avainkysymys. Lupaavaa signaalia tavoitteli myös presidentti Bashar al-Assad ilmoittamalla uusista vaaleista heti tulitaukoilmoituksen jälkeen. Toki niiden järjestäminen parissa kuukaudessa on luonnollisesti täysin mahdotonta raunioituneessa ja romahtaneessa maassa. Kaiken lisäksi al-Assad on menettänyt hallintansa merkittävästä osasta maata.

Syyrian sodan lopettamisen suurin este on kuitenkin Isis, jonka kanssa sotimista ei ole kenelläkään edes tarkoitus lopettaa. Miten tehdä tulitauko, jos sotaa on samalla tarkoitus jatkaa?

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Isisillä ei ole mitään tarkoitusta antautua, vaan se päinvastoin vahvistaa toimintaansa Syyrian ja Irakin ulkopuolellakin. Lisäksi monen muunkin kapinallisjärjestön houkuttelussa rauhaan on pitkä punnerrus. Syyrian tilanteen yksinkertaisesti annettiin mennä liian pitkälle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi