play

Pääkirjoitus: Huumeiden viihdekäyttö on nostettava julkiseen päihdekeskusteluun

Huumausaineita liikkuu markkinoilla aiempaa enemmän, ja monien asenteet huumeita kohtaan ovat lieventyneet.

Huumausaineita liikkuu markkinoilla aiempaa enemmän, ja monien asenteet huumeita kohtaan ovat lieventyneet. Kuva: Riikka Hurri

Karjalainen

Huumeita käytetään Joensuussa enemmän kuin koskaan, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreesta jätevesitutkimuksesta (Karjalainen, 3.7.).

Huumeiden käyttömäärä on kaksinkertaistunut vuoteen 2022 verrattuna, ja yksi syy tähän on niin sanotun viihdekäytön yleistyminen.

Viihdekäytöstä kertoo kokaiinin yleistyminen Joensuussa. Kokaiini tunnetaan niin sanottuna bilehuumeena, ja sen käyttö painottuukin jätevesitutkimusten mukaan voimakkaasti viikonloppuihin.

Kokaiinin käyttö Joensuussa on kasvanut nopeasti: kevään mittauksissa kokaiinijäämiä löytyi kolminkertainen määrä parin vuoden takaiseen verraten, ja sen käyttömäärä oli mittaushistorian korkein.

Huumeiden viihdekäytöllä tarkoitetaan huumeeksi luokiteltavan aineen käyttöä, joka on satunnaista ja jonka henkilöt itse kokevat olevan hallinnassa. Viihdekäyttöön ei kuulu pistäminen eikä käyttöön liity riippuvuudelle ominaisia piirteitä.

Huumekeskustelua pitäisikin laajentaa vakavasta huumeriippuvuudesta ja sen ehkäisystä myös viihdekäyttöön ja siihen liittyvään problematiikkaan.

Harmitonta tai haitatonta ei viihdekäyttö kuitenkaan ole. Huumeiden käyttöön liittyy aina riskejä lähtien aineen koostumuksesta, joka voi olla jotain ihan muuta kuin sen sanotaan olevan.

Ihmisten addiktioherkkyys on myös erilainen, ja satunnainen käyttö voi osalla bilekäyttäjistä johtaa riippuvuuteen.

Omalta osaltaan jokainen satunnaisestikin huumeiden avulla bilettävä tukee myös järjestäytynyttä rikollisuutta, jolle hyväosaiset ja yleensä hyvätuloiset viihdekäyttäjät ovat hyvä asiakaskunta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huumeiden viihdekäyttö ja huumekokeilut ovat lisääntyneet Joensuun ohella koko Suomessa.

THL:n tutkimuksen mukaan vuonna 2022 aikuisväestöstä lähes kolmasosa oli kokeillut tai käyttänyt jotain huumetta joskus elämänsä aikana. Nuorista aikuisista miehistä yli puolet on käyttänyt tai kokeillut huumeita.

Viihdekäytön lisääntyminen on korreloinut huumeiden käyttöön liittyvien asenteiden lieventymisen ja huumeiden hankkimisen helpottumisen kanssa.

Huumeiden satunnaiskäyttäjien määrä on siis kasvanut ja kasvaa edelleen, mutta julkisessa päihdekeskustelussa he ovat vielä melko näkymätön joukko.

Huumekeskustelua pitäisikin laajentaa vakavasta huumeriippuvuudesta ja sen ehkäisystä myös viihdekäyttöön ja siihen liittyvään problematiikkaan. Erityisesti tätä keskustelua tulisi käydä nuorten kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi