play

Aikalisä Asterista olisi perusteltu ratkaisu

Karjalainen

Siun soten hallitus päättää uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmä Asterin hankinnasta tämän viikon torstaina.

Pohjois-Karjalan Siun soten, Etelä-Savon Essoten ja Keski-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntayhtymien yhteisen hankkeen kustannusarvio on varovaisen arvion mukaan noin 450 miljoonaa euroa, josta Siun soten osuus on vähintään 100 miljoonaa euroa (Karjalainen 18.8.).

Mikäli hankinta toteutuu, vajaan miljoonan suomalaisen potilastietoja käsittelee jatkossa yhdysvaltalainen it-yhtiö Cerner.

Hanketta ajavan Siun soten mukaan uusi potilastietojärjestelmä tulee sujuvoittamaan hoitoa tuoden samalla kuntayhtymälle merkittäviä säästöjä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lääkärit ja hoitohenkilökunta ovat Asterista eri mieltä. Käyttäjäkunnan mukaan kuntayhtymä on syytämässä miljoonia järjestelmään, jonka toimivuudesta ei ole näyttöä ja jonka pelätään vaikeuttavan ja hidastuttavan hoitotyötä.

Lääkärit ovat huolissaan myös siitä, että toimimattomaksi osoittautuva järjestelmä vaikeuttaisi Siun soten jo nyt vaikeuksissa olevaa rekrytointia, lisäisi alueen lääkäri- ja hoitohenkilökuntavajetta sekä näin huonontaisi alueen ihmisten hoidon laatua.

Lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan kritiikki Siun sotea ja Aster-tietojärjestelmää vastaan on ollut poikkeuksellisen kovaa ja yhtenäistä.

Ongelmallista on myös se, että vielä näin hankkeen loppuvaiheessa käyttäjäkunta kokee, ettei sille ole annettu tarpeeksi tietoa järjestelmästä tai annettu tieto on oleellisilta osin puutteellista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jotain on mennyt ainakin Aster-hankkeen viestimisessä pieleen, ja tässä tulehtuneessa tilanteessa hankkeen nuijiminen pöytään näyttäisi Siun soten osalta pahasti junttaamiselta ja henkilökunnan yli kävelemiseltä.

Siun sote osoittaisikin nyt hyvää henkilöstöpolitiikkaa ja julkikuvan hallintaa ottamalla tähän paikkaan aikalisän jättäen asian torstaina pöydälle.

Mahdollisuus irtautua hankkeesta ilman seuraamuksia on olemassa marraskuun loppuun saakka, joten Siun sotella on vielä aikaa kuunnella henkilökuntaansa ja löytää hankkeelle perusteet, joilla yrittää vakuuttaa kapinamielialalla olevaa henkilöstöään sekä kiivaan julkisen keskustelun perusteella hankkeen järkevyyttä jo epäileviä kuntalaisia.

Miljoonien arvoisen potilastietojärjestelmän hankinta ja sen lopputulos ei ole läpihuutojuttu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Järjestelmä hankitaan verovaroilla, ja sen toimivuus tai toimimattomuus vaikuttaa suoraan siihen, minkälaista hoitoa kuntayhtymän noin 164 000 asukasta tulevaisuudessa saavat.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi