play

Pääkirjoitus: Kilpa Joensuun kaupunginjohtajan paikasta tiivistyy kahden kovan väliseksi

Karjalainen

Joensuun kaupunginvaltuusto valitsee noin kolmen viikon kuluttua uuden kaupunginjohtajan kolmesta vahvasta kandidaatista. Haastattelujen ja soveltuvuusarviointien jälkeen loppusuoralla ovat entinen puhemies, ministeri ja kansanedustaja Anu Vehviläinen, Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jere Penttilä sekä ulkoministeriön kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikkö Ramses Malaty.

Kaikilla näillä kolmella on vahva side Joensuuhun ja Pohjois-Karjalaan. He kaikki joko asuvat tai ovat asuneet kauan Joensuussa. Vehviläisen ja Penttilän työurien aikaiset kodit ovat olleet pääosin Joensuussa.

Nykyisin helsinkiläinen Malaty puolestaan on käynyt Joensuussa koulunsa ja elänyt nuoruutensa ennen työuraansa ulkoministeriössä, myös muun muassa Afrikan-komennuksillaan Suomen Egyptin ja Kenian suurlähetystöissä.

59-vuotias Vehviläinen on kokenut ja yli puoluerajojen arvostettu keskustalainen poliitikko ja 51-vuotias Penttilä lähes 20 vuoden uran kuntatason johtotehtävissä tehnyt ja viime vuonna Keskon rekrytoima ammattijohtaja. Heidät molemmat tunnetaan sosiaalisesti taitavina ja sovittelevina mutta samalla myös määrätietoisina ja tarmokkaina johtajina.

42-vuotias Malaty on mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi ja virkistävä poikkeus hakijajoukossa, mutta hän jää Vehviläisen ja Penttilän varjoon näitä selvästi vähäisemmällä johtajakokemuksellaan.

Sekä Vehviläisen että Penttilän erityisvahvuutena ovat juuri sellaiset laajat sidosryhmät, jotka 12. suurimman kaupungin johtajana ovat erityisen hyödyllisiä.

Maakuntakeskuskaupungin tuloksellinen johtaminen on paljolti edunvalvontaa valtion keskushallintoon ja valtakunnan tason poliittiseen päätöksentekokoneistoon päin.

Vehviläisen komeaan uraan Joensuun kaupunginjohtajuus olisi erinomaisen sopiva päätepiste, jonka hän ansaitsisi ja jossa hän ei olisi suinkaan jäähdyttelijä.

Merkityksellistä olisi sekin, että Vehviläinen olisi tänä vuonna 175 vuotta täyttävän kaupungin ensimmäinen naiskaupunginjohtaja, vaikka valittavan sukupuoli ei luonnollisesti ole millään muotoa valintakriteeri.

Penttilän puolesta puhuu vahvasti se, kuinka laajalti arvostettu ja pidetty kuntajohtaja hän on ollut ensin Pyhäselässä ja Joensuussa ja sitten vuosina 2013–2021 Kontiolahden kunnanjohtajana. Riihimäen kaupunginjohtajana Penttilä toimi reilun vuoden ennen kuin hänet viime vuoden kesäkuusta alussa headhuntattiin eli rekrytoitiin suorahaulla Keskon aluejohtajaksi.

Jos Joensuun kaupunginjohtajavalinta puoluepolitisoituu valtuustossa – mikä tässä valintatilanteessa voitaisiin tosin nyt myös avarakatseisuudella välttää – puolueisiin sitoutumaton Penttilä kelvannee kaikille suurimmille valtuustoryhmille helpommin kuin keskustapoliitikoksi yhä miellettävä Vehviläinen. Siksi Penttilää voidaan pitää näistä erinomaisista ehdokkaista ennakkosuosikkina.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi