play

Pääkirjoitus: Rasismi ruokkii väkivaltaa, ja sen on loputtava

Karjalainen

Poliisin mukaan Oulussa Valkean kauppakeskuksessa tiistai-iltana tapahtuneen väkivallanteon motiivi on rasistinen. Viitteitä on myös siitä, että teko olisi kopioitu viime viikon kauppakeskuspuukotuksesta.

Tuorein puukotus tapahtui Oulussa samassa kauppakeskuksessa kuin viime viikolla tapahtunut 12-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen suomalaispojan puukotus.

Tällä kertaa puukotuksen uhri oli aasialaistaustainen Oulussa asuva mies, ja epäilty tekijä on teostaan rikosoikeudellisessa vastuussa oleva alle 18-vuotias mutta yli 15-vuotias poika (Kaleva, 19.6.).

Teräaseella lyöminen aiheutti uhrille vammoja ylävartalon alueelle, mutta hänellä ei ole hengenvaaraa. Tapausta tutkitaan murhan yrityksenä.

Jo vuosia sosiaalisessa mediassa ja verkossa kukoistanut rasistinen möyhääminen on konkretisoitunut raa’aksi väkivallaksi Suomessa.

Äärioikeiston kasvu Euroopassa näkyi viimeksi EU-vaalituloksessa. Äärioikeisto, terrorismi ja rasismi linkittyvät usein toisiinsa, joten äärioikeiston kasvu tarkoittaa myös uhkaa terroristisen ja rasistisen väkivallan kasvusta. Suojelupoliisi kertoikin maanantaina tutkineensa viime vuosina useita äärioikeistoon linkittyviä rikoksia Suomessa (Yle, 17.6.).

Viikon sisällä tapahtunut rasistinen väkivalta kertoo siitä, että jo vuosia sosiaalisessa mediassa ja verkossa kukoistanut rasistinen möyhääminen on konkretisoitunut raa’aksi väkivallaksi Suomessa.

Tiistain puukotus on varoittava esimerkki myös siitä, kuinka nopeasti väkivaltainen käyttäytyminen tarttuu ja leviää, kun se kerran on alkanut.

Väkivallantekijät ovat luonnollisesti itse vastuussa teoistaan, mutta vastuutaan rasistisen väkivallan konkretisoitumisesta eivät voi väistää myöskään ne tuhannet suomalaiset, joiden puhetta on leimannut ja leimaa rasistinen kielenkäyttö. Puhe muovaa asenteita ja ruokkii sanoista tekoihin siirtymistä.

Väkivallan ja pelon lisääntyminen Suomessa turvalliseksi koetuissa paikoissa, kauppakeskuksissa, toreilla ja kaduilla, koskettaa väkivallan uhrien ohella myös kaikkia muita julkisilla paikoilla liikkujia. Yhteiskuntaa, jossa lapsia puukotetaan ja lapset puukottavat, tuskin kukaan suomalainen haluaa.

Vaara siihen on olemassa, ja suunta ei muutu ennen kuin suomalaiset lopettavat rasismin kanssa flirttailun sekä rasistisen käytöksen hiljaisen hyväksymisen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi