play

Pääkirjoitus: Sateenkaariliput muistuttavat tasa-arvosta

Kuva: Mikko Makkonen

Karjalainen

Pohjois-Karjalassa on vietetty kuluneella viikolla seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-viikkoa.

Viikon huipentaa lauantaina kulkue, joka suuntaa Joensuun keskustasta Ilosaareen, missä heti perään vietetään puistojuhlaa.

Joensuun kaupunki on osoittanut tukensa Pride-viikolle pidemmän aikaa, niin nytkin.

Tällä kertaa sateenkaariliput nostettiin viikoksi Vapaudenpuistoon. Aiemmin kaupunki on liputtanut Itä- ja Länsisilloilla sekä kaupungintalolla.

Silloilla lipuille tehtiin ilkivaltaa.

Joensuun kohta eläköityvä kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoitti asian viime vuonna näin: ”Kaupungin lakisääteinen velvollisuus on edistää yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuuden edistäminen esimerkiksi Prideen osallistumalla ei kuitenkaan ole meille velvollisuus, vaan olennainen osa kaupungin arvoja. Arvoihimme on kirjattu, että kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaisen elää omannäköistään elämää. Pride-viikolla tätä eletään todeksi.”

Karjalainen sanoittaa Pride-viikon hienosti, ja Joensuun kaupungin lisäksi tukeaan tapahtumalle ovat osoittaneet muun muassa Itä-Suomen yliopisto sekä alueen yritykset.

Yhdenvertaisuuden ja suvaitsevaisuuden eteen riittää kuitenkin työtä.

Joensuussa kuntalaiskysely kertoo, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä noin kolmannes kokenut epäasiallista kohtelua.

Lieksassa sateenkaariliputuksesta päättäminen kääntyi ikävä kyllä farssiksi, mikä kertoo omalta osaltaan myös, että työtä riittää.

Lieksan kaupunginhallitus käsitteli elokuussa 2022 keväällä tehtyä aloitetta, ja sai asian solmuun heti kättelyssä. Asia palautettiin valmisteluun siten, että kaikkien kaupungin kiinteistöjen sijaan sateenkaarella liputettaisiin kulttuurikeskuksen edessä.

Pallottelu on nyt siinä vaiheessa, että huhtikuun viimeisellä viikolla 2023 todettiin, ettei kulttuurikeskuksen lipputanko ole kaupungin määräysvallassa.

Asia valmistellaan uudestaan, eikä sateenkaarilippu siten noussut Lieksan virallisiin lipputankoihin.

Suomessa on vapaus ajatella ja ilmaista mielipiteensä.

Ei ole kuitenkaan keneltäkään pois, että sateenkaaren värit hehkuvat viikon saloissa muistuttaen meitä ihmisten yhdenvertaisuudesta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi